Principala cauză a ginecomastiei este reprezentată de dezechilibrele hormonale care pot afecta bărbații indiferent de vârstă. Haideți să descoperim împreună care sunt cele mai comune cauze ale apariției ginecomastiei.

Procesul de dezvoltare a sânilor

Inițial procesul de dezvoltare a sânilor se realizează într-o manieră similară la ambele sexe. În timpul vieții intrauterine, celulele epiteliale proliferează și formează ducte care se deschid la suprafața pielii la nivelul mamelonului. Ulterior, în timpul pubertății la femei continuă dezvoltarea și diviziunea ductelor, dând naștere unor butoni terminali numiți alveole. Butonii alveolari se grupează în jurul traiectulului terminal al ductului formând lobulii.

În mod normal, în cazul bărbaților, dezvoltarea glandei mamare are loc numai în timpul vieții intrauterine, rămânând subdezvoltată după naștere.

Hormonii și dezvoltarea sânilor

Inițierea și progresul dezvoltării sânilor implică un efort coordonat din partea glandei pituitare și a hormonilor ovarieni. Estrogenul favorizează creșterea ductelor, în timp ce progesteronul stimulează dezvoltarea alveolelor. 

Totuși, deși estrogenul și progesteronul sunt esențiali în procesul de dezvoltare a glandei mamare, ei devin ineficienți în absența hormonilor secretați de hipofiza anterioară: hormonul de creștere și factorul 1 de creștere similar insulinei.

Tipuri de ginecomastie

Ginecomastia fiziologică

Ginecomastia se poate dezvolta în timpul a trei etape din viața bărbaților:

La scurt timp după naștere ca urmare a nivelurilor crescute de estradiol și progesteron produse de mamă în timpul sarcinii; poate persista câteva săptămâni după naștere și poate fi însoțită de apariția unei secreții la nivelul sânilor.

În timpul pubertății atunci când la nivelul hipofizei sunt eliberate gonadotropine care stimulează secreția testiculară de testosteron ce va fi ulterior transformat în estrogen.

După vârsta de 60 de ani când are loc o creștere a activității aromatazei  ca urmare a creșterii procentului de grăsime corporală, această enzimă fiind responsabilă de transformarea testosteronului în estrogen.

Ginecomastia patologică

Ginecomastia patologică apare ca urmare a creșterii raportului dintre estrogen și hormonii androgeni. Principalele cauze ale ginecomastiei patologice sunt:

Tumorile testiculare ce pot conduce la creșterea producției de estrogen;

Creșterea activității aromatazei prin mutații ale cromozomului 15, polimorfism al citocromului P450 10 sau hipertiroidism;

Administrarea de medicamente: 

Diuretice (spironolactonă);

Antiinfecțioase (metronidazol, minociclină, izoniazidă, etionamidă);

Antisecretoare gastrice (cimetidină);

Antihipertensive (captopril, metildopa, nifedipină);

Antianginoase (nitrați, diltiazem);

Neuroleptice și antidepresive triciclice.

Consumul excesiv de alcool ce poate produce daune la nivel testicular conducând la scăderea secreției de testosteron. De asemenea, alcoolul dezlocuiește moleculele de estrogen de pe proteinele transportoare, crescând astfel nivelul acestuia în sânge;

Hipogonadismul primar (sindromul Klinefelter, post-orhită sau post-traumatism la nivelul scrotului) sau secundar (sindromul Kallmann) ce conduce la scăderea producției de testosteron;

Cancerul de sân, deși rar întâlnit la bărbați, trebuie exclus în cazul apariției ginecomastiei. Factorii de risc pentru cancerul de sân sunt reprezentați de obezitate, consumul de alcool, patologiile testiculare, patologiile hepatice și expunerea la radiații la nivelul pieptului.

În concluzie, ginecomastia este o afecțiune specifică persoanelor de sex masculin, manifestată prin creșterea vizibilă a glandelor mamare ca urmare a unor modificări fiziologice sau patologice ale concentrațiilor de hormoni sexuali.

Surse informative

Swerdloff, Ronald. “Gynecomastia: Etiology, Diagnosis, and Treatment.” MDText, 2019. 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica_cosmedica/

FOTO https://www.pexels.com/photo/man-in-blue-denim-jacket-holding-a-megaphone-5935755/