Cum să ajungi la Palatul Versailles? Simplu, plănuiești o excursie în Paris. Deși se află practic într-o altă localitate, Palatul este localizat în zona metropolitană a Capitalei Franței. Altfel spus, poate fi considerat negreșit un obiectiv turistic din Paris. Ajungi aici cu trenul sau autobuzul - este confortabil și sustenabil de altfel să folosești cât mai des transportul în comun, foarte bine pus la punct în Franța în general.
Noutăți în contextul aniversării a 400 de ani
Pe website-ul oficial al Palatului de la Versailles și în social media pot fi căutate informații la zi despre programele speciale oferite publicului pentru marcarea celor 4 secole de existență ale acestui simbol puternic al Parisului, poate cel mai cunoscut după Turnul Eiffel.
În onoarea aniversării, reprezentanții complexului muzeal au pregătit renovarea și redeschiderea pentru vizite a Galeriei de Istorie a Palatului. Începând cu luna septembrie 2023, această arie va intra în circuitul turistic, oferind o mulțime de date istorice tuturor celor care își programează o vizită la Palatul Versailles. Noul aspect, bogat în opere de artă și dotat cu interfață digitală, va permite o experiență și mai intensă, splendoarea Palatului fiind mai bine percepută inclusiv prin prisma înțelegerii valorii arhitecturale neprețuite.
Palatul Versailles, parte a patrimoniului cultural mondial
Fiind o capodoperă atât de complexă, Palatul Versailles a intrat în patrimoniului cultural mondial UNESCO în anul 1979. Palatul și parcul cu grădini nu impresionează doar prin dimensiuni, ci mai ales prin calitate și originalitate. Arta franceză se dezvăluie publicului, înglobând influențe istorice și din alte culturi importante în Europa și nu numai.
Realizat în stil baroc, extravagantul Palat Versailles a fost construit în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, supranumit "Regele Soare". Acesta a transformat un palat modest în una dintre cele mai impunătoare clădiri din lume, reușind să creeze un complex cu totul unic. Costurile au fost enorme pentru acest simbol al regimului monarhic absolutist, dar acum Palatul Versailles a devenit un adevărat magnet pentru turiști.
Înainte de a fi doar muzeu, a fost locul în care s-au consemnat decizii istorice precum semnarea Tratatului de pace dintre Puterile Aliate şi Germania, la data de 28 iunie 1919. În celebra Sală a Oglinzilor din Palatul de la Versailles, acesta a fost principalul document al Conferinței de pace de la Paris, după încheierea Primului Război Mondial.
Palatul Versailles are 2300 de camere repartizate pe 63.154 metri pătrați. De-a lungul timpului, a trecut prin numeroase evenimente, ajungând chiar să fie puternic avariat în timpul Revoluției Franceze. Transformat în muzeu, Palatul Versailles a fost inclus în operațiuni masive de reabilitare, reușind să primească farmecul din zilele de glorie ale lui Ludovic al XIV-lea plus contribuțiile pe care alți lideri politici ai țării le-au adus Palatului în timpul în care au condus Franța.
Palatul Versailles, "vedetă" în numeroase filme și jocuri
Nu uita de suveniruri, sigur vei găsi să cumperi magneți sau alte obiecte care să-ți amintească de Palatul Versailles. Chiar dacă ai mai fost aici, merită să revezi zona, mai ales că există noutăți cu ocazia sărbătoririi celor 400 de ani de istorie. Este foarte posibil să fi văzut părți din Palatul de la Versailles sau din grădinile sale remarcabile în diverse filme istorice precum The King’s Daughter (2022) sau Marie Antoinette (2006).
Chiar și în jocuri video există referințe directe, ba chiar poate ai interacționat cu titluri dedicate. Versailles Gold este numele unui video slot produs de Amusnet Interactive și disponibil pe numeroase platforme de casino online. Și pentru că am amintit de tehnologie, îți poți instala pe smartphone aplicația Palace of Versailles (Château de Versailles), care te va ghida virtual în cazul în care vrei să știi exact ce ai de văzut la o vizită reală la Palatul de lângă Paris.
Unibet face parte din Unibet (Germany) Limited, companie care deține Licența Clasa I nr. L1160657W000330 emisă de Comitetul de Supraveghere ONJN, valabilă din data de 1.09.2016 până la data de 31.08.2026.