Suprafața medie a locuințelor nou construite în România a urmat un trend descendent în ultimii ani, ajungând în 2021 la 63 mp, față de aproximativ 70 mp în 2015, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a INS. Cu cât spațiile locuințelor devin mai mici, cu atât mai mari sunt provocările de a le amenaja pentru a satisface nevoile tuturor membrilor familiei.  

Specialiștii în design interior din echipa Mobexpert au venit cu o serie de soluții creative și sfaturi practice pentru amenajarea apartamentelor, astfel încât spațiul să fie utilizat într-un mod cât mai util și funcțional.

Apartamentele noi au cu 7mp mai puțin decât în trecut

Suprafața noilor locuințe s-a diminuat cu 7mp în ultimii șapte ani, ceea ce înseamnă aproximativ spațiul unei bucătării dintr-un apartament nou. O veste nu tocmai bună este că suntem pe ultimul loc în UE la mărimea locuinței, raportată la numărul de persoane, cu 1,1 camere versus media de 1,6 la nivel european, conform datelor Eurostat.

Amenajarea unui apartament care să acopere mai multe nevoi, dar care să fie în același timp și confortabil, a devenit o necesitate în ultimii doi ani, perioadă în care oamenii au petrecut mai mult timp acasă.

Am discutat cu trei designeri de interior Mobexpert pentru a afla care sunt cele mai eficiente idei pentru amenajarea spațiilor cu dimensiuni reduse, de la alegerea pieselor potrivite pentru un aspect coerent, până la trucurile care creează iluzia unei încăperi mai mari.

1. Spații suficiente de depozitare și mobilier minimalist

Conform experților, pentru o amenajare armonioasă și funcțională este important să se țină cont de nevoi, preferințe și stil de viață, iar piesele de mobilier trebuie să aibă dimensiuni direct proporționale cu suprafața spațiului. 

„Camerele trebuie să fie aerisite, dar nu goale. Astfel, mobilierul minimalist este alegerea ideală pentru amenajarea apartamentelor, deoarece va avea dimensiunile potrivite pentru a nu pierde niciun spațiu care ar putea fi folosit”, explică Yvona Ghergu, designer Mobexpert.

Citește continuarea pe www.protv.ro.