1. Who Wrote Holden Caulfield? – Green Day
Dacă tot a fost punct de inspiraţie, era firesc să o listăm prima în serie. “Who Wrote Holden Caulfield?” face parte de pe albumul “Kerplunk!” lansat de Green Day în 1992 şi a fost compusă de solistul Billie Joe Armstrong. Conform spuselor sale, piesa face referire la modul în care acesta relaţionează cu personajul lui Salinger.
Totodată, Armstrong a spus la momentul când a fost lansat albumul că atunci când a fost obligat în şcoala să citească romanul, i s-a părut plictisitor. După ce s-a maturizat a hotărât să îl recitească, pentru că era prea “punk rock ca să nu o facă”.
2. I Wrote Holden Caulfield – Screeching Weasel
Ca răspuns la pisa compusă de Armstrong, Sreeching Weasel au lansat în ’94 piesa “I Wrote Holden Caulfield”. Membrii celor două trupe se pare că sunt buni prieteni, iar piesa a fost compusă ca o glumă între ei, fără a avea nicio legătură reală cu romanul lui Salinger.
De veghe în lanul de secară – Bonus: Guns N’Roses
În 2008, Guns N’Roses au lansat albumul “Chinese Democracy”, de pe care face parte melodia “The Catcher in the Rye”. Piesa fusese iniţial înregistrată de Brian May de la Queen, doar cu partea de chitară, însă mai târziu a fost reînregistrată de la zero. Versurile fac referire la Mark David Chapman, cel care l-a împuşcat pe John Lennon şi în frenezia momentului şi-a spus că este Holden Caulfield.
3. Dr. Jekyll and Mr. Hyde – The Who
Melodia a fost compusă de basistul trupei, John Entwistle, pentru toboşarul Keith Moon care avea probleme cu alcoolul. Referința la nuvela lui Robert Louis Stevenson o face pentru a sublinia caracterul duplicitar pe care îl avea Moon atunci când viciul avea un control mai mare decât raţiunea asupra lui.
4. Temporary Like Achilles – Bob Dylan
Dylan face referire la eroul lui Homer din Iliada. Melodia inclusă pe albumul “Blonde on Blonde” spune povestea unui personaj care este opusul eroului din Războiul Troian.
Bob Dylan - Temporary Like Achilles
Asculta mai multe audio folk
5. Moby Dick – Led Zeppelin
Melodia a fost inclusă în albumul “Led Zeppelin II” din 1969 şi este o piesă instrumentală (bazată mai mult pe tobe), una din cireşele de pe tortul lui John Bonham, numită intenţionat după faimosul caşalot al lui Melville. Multă vreme, piesa nu a avut un titlu bătut în cuie, însă, conform soţiei lui Bonham, s-a ajuns la această variantă întrucât Jason, fiul toboşarului, îl ruga să cânte “melodia lungă”. Când John l-ar fi întrebat de ce, Jason i-a răspuns pentru că “este mare ca Moby”.