îngrijirea amigdalelor şi prudenţa la frig şi umezeală, spune dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Fundeni.

"Am făcut un decalog al prevenirii bolilor renale, pentru că ştiu sigur că, dacă învăţăm cum să ne îngrijim rinichii încă din copilările, vom păstra aceste bune obiceiuri toată viaţa şi ne va fi mai uşor", a explicat prof. dr. Mihai Vociulescu, şeful Clinicii de Nefrologie şi Medicină Internă de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Iată cele zece sfaturi:

nu mânca sărat

bea lichide nealcoolice

tratează dantura

îngrijeşte amigdalele

tratează infecţiile pielii

măsoară zahărul în sange şi tratează diabetul

măsoară tensiunea arterială şi tratează hipertensiunea

nu lua medicamente fără aviz medical

evită frigul şi umezeala

ai grijiă de igiena genitală, care este foarte importantă

Voiculescu a analizat situaţia românilor cu boli cronice de rinichi şi soluţiile pentru îmbunătăţirea vieţii acestora, cu ocazia celui de al nouălea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular, care beneficiază de participare internaţională.

Potrivit prof. Voiculescu, prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa care este dată prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli.

"Gravitatea este cu atât mai mare în condiţiile în care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt interconectate cu afecţiuni precum diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare, devenind astfel o ameninţare reală pentru sănătatea publică. Situaţia bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România, se înregistrează un ritm prea rapid de creştere a numărului bolnavilor de rinichi care sunt trataţi prin dializă, în comparaţie cu alte ţări europene. Românii trebuie să conştientizeze faptul că a avea grijă de rinichii lor trebuie să fie o prioritate pentru fiecare", a adăugat dr. Voiculescu.

Şeful Clinicii de Nefrologie de la Fundeni a precizat că punctele esenţiale pentru prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi sunt diagnosticarea şi tratarea timpurie.

"Consecinţele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave, pornind de la reducerea progresivă a capacităţii funcţionale a rinichiului, dializa sau chiar transplantul renal, peste 10.000 de oamenii fiind deja în acest stadiul de dializă", a mai spus profesorul Voiculescu.

Potrivit medicului, pricipalele cauze ale bolilor cronice de rinichi sunt hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat. Alţi factori de risc ce trebuie luaţi în considerare sunt obezitatea, fumatul, vârsta de peste 50 de ani şi istoricul familial. Cel mai simplu test pentru depistarea precoce a unei suferinţe renale este sumarul de urină, care trebuie făcut măcar o dată la şase luni.

"Testul de screening este o prioritate la pacienţii cu risc ridicat să dezvolte boli cronice de rinchi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei în sânge, calcularea ratei de filtrare glomerulară şi determinarea albuminei din urină", a mai spus Voiculescu.

Al nouălea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular se desfăşoară, în perioada 18-20 aprilie, la Bucureşti, sub egida Fundaţiei "Acad. Marin Voiculescu". La eveniment participă şi prof. dr. Raymond Vanholder, preşedintele Asociaţiei Renale Europene şi al Asociaţiei Europene de Dializă şi Transplant.