În timpul iernii, riscurile sunt mai mari atunci când șoselele sunt umede sau acoperite de zăpadă ori polei, mai ales dacă plecăm la drum lung. De aceea, este esențial ca șoferii să conducă întotdeauna defensiv, cu prudență, astfel încât să aibă suficient timp de manevră pentru a evita pericolele. În plus, echiparea corespunzătoare a autoturismului, purtarea centurii de siguranță și evitarea folosirii telefonului mobil la volan sunt în egală măsură importante.
Pe lângă aceste măsuri de protecție, mai sunt și alte modalități prin care șoferii își pot pregăti mașinile pentru sezonul rece și îi pot spori siguranța, relatează Business Insider, citând sfaturile mai multor experți în condusul preventiv:
Încetinește și păstrează distanța față de mașina din față
Reducerea vitezei și mărirea distanței față de autoturismul din fața ta, în special când conduci în condiții de iarnă, poate reduce semnificativ riscurile producerii unui accident. Această măsură de siguranță te ajută să menții sau să recapeți mai ușor controlul asupra mașinii și îți dă mai mult timp pentru a te pregăti când urmează să intri într-o curbă periculoasă sau pe o porțiune de șosea acoperită cu gheață sau polei.
Pregătește-ți mașina pentru sezonul rece
Iarna poate fi un sezon solicitant pentru autoturismul tău, așa că e nevoie să depui mai mult efort ca de obicei pentru a-l întreține. În primul rând, trebuie să te asiguri că mașina este echipată cu niște anvelope de iarna rezistente, care să facă față atât temperaturilor scăzute, cât și condițiilor dificile din zilele geroase. Potrivit Codului rutier, echiparea autoturismului cu cauciucuri de iarnă nu este obligatorie începând cu o dată anume, însă poți fi amendat dacă ești surprins circulând cu anvelope nepotrivite pe șosele acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. În plus, ia în calcul și faptul că, la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius, anvelopele de vară își pierd din aderență și pot deveni mai puțin eficiente decât erai obișnuit.
Dacă nu știi ce cauciucuri de iarnă să alegi, este bine să faci o comparație între cele disponibile pe piață, să compari avantajele și dezavantajele fiecărui tip și să te interesezi și dacă anvelopele all-season sunt potrivite pentru mașina ta, astfel încât să iei cea mai bună decizie.
Cum vremea poate fi destul de imprevizibilă în lunile de iarnă, este mai bine să fii pregătit din timp și să îți echipezi corespunzător mașina, astfel încât să nu fii surprins de ninsoare sau polei.
O altă măsură recomandată de experți este verificarea presiunii din anvelope, mai ales atunci când temperatura scade sub pragul de îngheț, iar acestea se pot dezumfla ușor. Pentru a te asigura că ai control asupra mașinii, este recomandat să verifici săptămânal presiunea.
Nu circula cu viteză mult prea redusă
Dacă viteza excesivă este cel mai periculos lucru în condiții de iarnă, condusul cu o viteză mult prea mică este mai periculos în anotimpul rece decât în restul anului. Șoferii care merg prea încet riscă să fie loviți din spate de alte autoturisme sau pot pierde ușor controlul asupra volanului, în special pe gheață sau polei. Cel mai bine este să circuli prudent, respectând indicațiile privind viteza în zona în care te afli, pe prima bandă, astfel încât să nu îi incomodezi pe șoferii care vor să te depășească.
Exersează-ți tehnica într-un mediu sigur
Experții spun că este posibil să redresezi mașina atunci când derapează și te poți antrena pentru o astfel de situație, cu condiția să găsești un loc în care să poți face acest lucru în siguranță, spre exemplu la un poligon. „Când mașina pleacă de spate, trebuie să ții cel puțin constant accelerația sau eventual să accelerezi ușor, nu tare, doar puțin. Și dacă mașina derapează, trebuie să contravirez, adică trebuie să țin roțile din față pe direcția de mers. Indiferent cât pleacă spatele în stânga sau în dreapta, eu trebuie să vin cu volanul în așa fel încât roțile să fie pe direcția de mers, nu mai mult, nu mai puțin. Dacă le voi vira mai mult decât trebuie, va pleca mașina dintr-un derapaj la stânga, brusc, într-un derapaj la dreapta”, explica pilotul român Titi Aur.
Asigură-te că ai în portbagaj cele necesare
În condiții de iarnă, atunci când o șosea este blocată sau are loc un accident rutier, șoferii pot avea ghinionul să stea cu orele în coloană, așteptând ca drumul să fie eliberat. De aceea, ar trebui să ai mereu în portbagaj o jachetă groasă, o pătură, mănuși, apă, o trusă medicală, câteva alimente neperisabile, dar și o pungă cu nisip, pentru situațiile în care ai nevoie de mai multă tracțiune pentru a scoate din încurcătură mașina blocată. În plus, lanțurile de iarnă nu ar trebui să-ți lipsească din autoturism, mai ales dacă vei circula prin zone montane acoperite cu zăpadă sau pe drumuri neasfaltate ori în pantă, acolo unde ai nevoie ca mașina să nu alunece și să capete tracțiunea necesară pentru a te deplasa.
Sursa foto: Louis from Pexels