Vor fi instalate peste 60 de camere de supraveghere care monitorizeaza traficul si inregistreaza toate masinile.

De luni, 3 decembrie, soferii care pleaca la drum, pot cumpara si rovinieta electronica. Sunt doua variante: pot plati pe net, pe o pagina securizata, sau pe drum, daca au telefon cu o conexiune la internet.

Cine pleaca din localitate poate plati rovinieta cu un sms.Trebuie sa scrie numarul de inmatriculare al masinii si ce tip de rovinieta doreste. Va primi un mesaj de confirmare pe care ar fi bine sa il pastreze chiar dc teoretic acesta a fost inregistrat intr-o baza de date

Oficialii de la Ministerul Transporturilor confirma ca valabilitatea rovinietei se pastreaza si in cazul in care va schimbati numarul de telefon.

Aceeasi oficiali avertizeaza, ca de acum inainte, soferii vor fi depistati mult mai usor daca circula fara rovinieta. Pe langa cele 11 camere fixe si alte 14 mobile, pe toate drumurile nationale se amplaseza inca 63 de camere fixe de supraveghere.

Cei mai multi soferi care au circulat anul acesta fara rovinieta au fost surprinsi de camerele video de pe dn1, din localitatea Romanesti. Daca totii ar fi platit amenzile atunci la bugetul de stat ar fi trebuit sa ajunga cel putin 8 mil de euro.

Jumatate din aceasta suma ar fi trebuit incasata si de la soferii care au primit amenzi pe DN2, prin localitatea Maracineni din jud Buzau si pe A2, in dreptul municipiului Fetesti.

Insa pana anul acesta, cand legea s-a modificat, multe dintre amenzi au fost contestate in instanta si chiar castigate, pentru ca procesele verbale primite acasa de soferi, erau intocmite pentru aceeasi contraventie sau nu aveau o semnatura oficiala, ci una electronica.

Asa ca cei amendati isi plateau doar tariful de despagubire, echivalent cu valoarea rovinietei si isi primeau inapoi certificatul de inmatriculare.

De anul acesta, soferii care circula fara rovinineta vor fi amendati doar o singura data, in 30 de zile, interval in care vor primi acasa si procesul verbal sau instiintarea de plata.