"Tunelurile au fost partea cea mai dificilă, din cauză că zona Caucazului este formată din munţi tineri", a explicat pentru CNN Andrey Panenkov, inginerul şef responsabil de şoseaua ce face legătura între Alder şi Krasnaya Polyana.
"Nu este vorba despre o rocă densă, ca granitul, ci despre un tip mai slab de rocă, predispus să o ia din loc".
"Mişcarea lor este imposibil de măsurat... dar golurile şi dislocările sunt produse de apa ce face roca fărâmicioasă", susţine Panenkov. "Dar am folosit câteva metode speciale pentru a duce munca la bun sfârşit", mai spune inginerul despre sarcina la îndeplinirea căreia a contribuit.
Metodele speciale ar fi trebuit să uşureze dificila sarcină de a fora 30 de kilometri de tunel prin blocuri mari de rocă ce tinde să devină instabilă şi să se prăbuşească.
Mai exact, aceste metode au constat în folosirea a şase maşini complexe pentru forat şi a 14 unităţi pentru transportul materialului excavat în urma procesului. Au mai fost folosite şi diverse metode de găurire şi detonare.
Autostrada de 40 de kilometri care leagă zona de coastă de la Soci, locul desfăşurării Jocurilor Olimpice, de ţinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la 600 de metri deasupra nivelului mării, a pus echipele de ingineri, designeri şi constructori în faţa multor provocări.
Autostrada, ce ajunge în vărful colinelor după ce şerpuieşte pe valea unui râu, a fost realizătă în numai cinci ani şi reprezintă o minune a tehnicii.
Pasajul rutier, lung de 37 de kilometri, a fost construit cu ajutorul consultanţilor italieni, spanioli şi elveţieni, iar principalul său scop a fost de a reduce la aproximativ 30 de minute durata transportului între Soci şi Krasnaya Polyana.
Multe tuneluri, nenumărate poduri de oţel şi piloni de beton susţin suspendate benzile autostrăzii ce se înalţă spre versanţii înzăpeziţi, ca o tulpină gigantică.
O nouă linie ferată, pentru construcţia căreia au fost întâmpinate aceleaşi greutăţi, însoţeşte traseul autostăzii.
Dar costul este cel care a făcut din această autostradă o ştire de prima pagină: nouă miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.
Autrostrada, la construcţia căreia a contribuit şi echipa de 150 de oameni a lui Panenkov, a fost promovată drept "cea mai scumpă din lume", apârând chiar glume legate de o versiune mai ieftină ce putea fi acoperită mai degrabă cu caviar decât cu asfalt.
Acest caz face parte dintr-o investigaţie mai amplă ce se concentrează asupra celor 50 de miliarde de dolari cheltuiţi pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci de către administraţia preşedintelui rus Vladimir Putin.
În ciuda argumentelor pro şi contra oportunităţii acestei autostrăzi, va dura mai mult decât au durat Jocurile Olimpice pentru a judeca adevărata valoare a acestei investiţii.