Downshifterii sunt oameni care „folosesc frâna de motor” la propriu, renunță la joburile lor bine plătite și generatoare de stres, pentru a alege un stil de viață mai simplu și mai relaxat. Sunt cei care vor să dea mai mult sens existenței lor, chiar dacă asta implică venituri mai mici sau o relocare. 

Vrei să fii downshifter? Apropie-te de natură

Dacă tot am vorbit despre relocare, află că mulți downshifteri aleg să se apropie de natură, să scape de tumultul orașului și să se mute la țară. Nu este o decizie ușor de luat, dar statisticile arată că acest lucru se întâmplă tot mai des chiar și în România. În anul pandemic 2020, aproape 40.000 de români au decis să plece de la oraș la țară, dublu față de alte perioade, iar un sondaj mai recent a relevat că 62% dintre cei care locuiesc în mediul urban și-ar dori să facă acest pas. Nu este nicio surpriză, în condițiile în care tot mai mulți angajatori au trecut la sistemul work-from-home, iar de-acum poți lucra de aproape din orice loc în care ai o conexiune la internet.   

Acest gen de migrație ți-ar aduce o mulțime de avantaje. Imaginează-te manevrând un motocultor pe un teren care peste câteva luni îți va aduce propria recoltă de legume bio. Vei munci pentru a-ți asigura hrana, la propriu. Downshiftingul este despre apropierea de natură și mulți dintre cei care adoptă acest stil de viață acordă o mai mare importanță sănătății și protejării mediului. Pun mare preț pe timpul petrecut în aer liber. Pleacă din corporațiile din orașele mari și aglomerate pentru a se bucura mai mult de viața simplă de la țară. De asemenea, preferă să susțină afacerile locale, își aleg locuințe mai mici, renunță la mașini sau optează pentru unele mai mici.

Descoperă cum să faci downshifting

Bineînțeles, s-ar putea să realizezi că nu ești făcut pentru downshifting, de aceea nu trebuie să îți schimbi complet stilul de viață peste noapte. Încearcă să faci pași mărunți pentru a descoperi dacă vei fi mai fericit. În primul rând, ai putea să începi să nu-ți mai propui să impresionezi pe nimeni și să trăiești doar pentru tine. Să faci doar ceea ce îți place, să îți acorzi mai mult spațiu, să ai mai multe momente de deconectare. În acest fel te vei redescoperi și vei afla ce este cu adevărat important pentru tine.

Dacă nu ești fericit cu jobul tău, recunoaște acest lucru și gândește-te că este doar o modalitate de a obține banii care te ajută să te bucuri de viața din afara biroului. Așa că poți începe să fii mai activ în orele rămase după serviciu și în weekenduri. Caută cele mai bune metode care să-ți dea un boost de energie. Întâlnește-te cu prieteni pe care nu i-ai mai văzut de multă vreme. Reia activitățile care îți făceau plăcere, dar pe care nu le-ai mai practicat. Petrece mai mult timp în aer liber, la munte, la mare, la țară, în natură. Descoperă locuri pe care nu le-ai mai văzut.

Poți face downshifting în stilul tău, fie că alegi o schimbare totală, fie că începi încetul cu încetul. Downshiftingul este mai mult despre obținerea unei vieți echilibrate. Este despre renunțarea la lucrurile care îți distrag atenția de la ceea ce este cu adevărat important pentru tine. Astfel, nu vei mai avea niciodată impresia că ți-ai pierdut timpul. 

Sursă foto: Shutterstock.com