De cate ori ti s-a intamplat sa renunti la un loc bun de parcare, pentru ca pur si simplu nu-ti iesea manevra? Baietii de la Lifehacker au pus cap la cap un ghid simplu, care-ti arata ce puncte de referinta trebuie sa folosesti ca sa iti iasa parcarea perfecta! Regulile sunt utile, indiferent daca abia ai terminat scoala de soferi, daca ti-e groaza sa parchezi lateral sau, pur si simplu, daca vrei sa-ti perfectionezi abilitatile de sofer.

Infograficele de mai jos sunt utile tuturor celor care s-au chinuit vreodata sa isi parcheze masina. In plus, te poate scapa si de pericolul de a-ti zgaria masina in timpul parcarii. De exemplu, atunci cand vrei sa faci o parcare laterala cu spatele, trebuie sa te opresti atunci cand coltul masinii din spate apare la jumatatea oglinzii retrovizoare. Daca parchezi in panta, ai grija ca rotile sa fie indreptate spre bordure, iar daca masina e parcata in rampa, rotile trebuie indreptate spre axul drumului. Cu cateva modificari, regulile se pot aplica atat pentru parcarea laterala dreapta cat si pentru parcarea laterala stanga. In plus, pe masura ce te perfectionezi, spatial necesar pentru a putea parca devine din ce in ce mai mic.

Parcare laterala spate

Poate cea mai usoara parcare este cea cu spatele. Cu toate astea, se gasesc destule masini zgariate prin parcarile supermarket-urilor, din cauza celor care n-au habar de dimensiunile masinii sau nu stiu cum se fac corect o asemenea manevra. Uite cum ar trebui sa procedezi:

Parcare cu spatele

Putin mai complicate e parcarea cu fata. Dar cu ceva atentie si rabdare, poti deveni un adevarat maestru.

Parcare cu fata

Sfaturile de mai sus sunt simple si usor de retinut. Insa ar putea face minuni daca mai multi le-ar pune in practica. Desi la noi nu s-au publicat studii referitoare la daunele provocate in parcare, asiguratorii britanici au platit anul trecut reparatii in valoare de peste un milliard si jumatate de euro pentru masinile lovite in parcare. In plus, unul din 6 soferi nu-si lasa datele de contact celui pe care l-a pagubit. Culmea, barbatii sunt cei care au cele mai multe astfel de incidente.