În prezent, branduri ruseşti precum ZiL construiesc sedanuri blindate pentru oficiali guvernamentali de rang înalt, relatează Automotive News Europe.

Ministrul rus al Industriei, Denis Manturov, a declarat că vrea ca producătorii auto să fabrice maşini de lux pentru un segment mai mare de piaţă.

Manturov a cerut ZiL, Marussia Motors şi GAZ Group să prezinte propuneri de dezvoltare a unui brand de lux, cu promisiunea unui sprijin din partea statului pentru proiect.

"Sper ca până la sfârşitul primului semestru să avem o viziune asupra scenariului care va fi adoptat", a declarat Manturov publicaţiei Rossiiskaya Gazeta.

Compania ZiL se concentrează în prezent pe construcţia unei limuzini blindate pentru preşedintele Vladimir Putin. ZiL ar putea însă să îşi regândească strategia dacă va exista cerere pe piaţă", a declarat Tatiana Lomakina, purtător de cuvânt al companiei.

O reprezentantă a GAZ a refuzat să comenteze până ce guvernul va alege proiectul, iar un purtător de cuvânt al Marussia a spus că producătorul auto lucrează la o propunere.

Vânzările de maşini de lux din Rusia au înregistrat anul trecut o creştere explozivă, iar BMW şi Mercedes-Benz concurează strâns pentru poziţia de lider, urmate de Audi.

BMW a consemnat în 2012 un avans de 33% a livrărilor, la 37.515 automobile, Mercedes de 29%, la 37.436 unităţi, în timp ce volumul Audi a urcat cu 44%, la 33.512 unităţi, potrivit Asociaţiei Companiilor Europene în Rusia.