Bucureștiul se află în topul celor mai aglomerate orașe din lume, potrivit indexului anual realizat de producătorul de sisteme GPS Tomtom.

De la an la an, timpul de așteptare pe drumurile Capitalei se mărește. Nu prea mai există doar unele ore de vârf, fiind aglomerație de la 7 dimineața până la 8 seara, iar sâmbata se circulă la fel de greu ca în timpul săptămânii. 

Astfel că Bucureștiul a ajuns pe locul opt în lume la aglomerația în trafic. Iar în Europa suntem pe locul patru, în topul orașelor cu cel mai aglomerat trafic auto.

Campioni la ambuteiaje

Anul trecut, bucureștenii au pierdut în trafic 150 de ore în plus din cauza aglomerației, viteza medie de deplasare la ora de vârf fiind de circa 17 km/oră. Cea mai aglomerată zi din 2023 a fost 28 noiembrie când pentru a parcurge o distanță de 10 km a fost nevoie de 36 minute și 50 de secunde.

Din cauza aglomerației de la orele de vârf, bucureștenii au pierdut 150 de ore în plus și au plătit aproape 1.000 de lei în plus pe carburant. În timpul săptămânii cea mai mare congestie în trafic se înregistrează miercuri, între orele 17.00 și 18.00, când o distanță de 10 km este parcursă în medie în circa 41 de minute.

Fenomenul este cauzat de creșterea numărului de mașini și a călătoriilor zilnice. Nici transportul public nu îi ajută foarte mult pe navetiști, astfel că sunt dependenți de mașină.

Cele mai aglomerate orașe din lume sunt, potrivit studiului:

  1. Londra
  2. Dublin
  3. Toronto
  4. Milan
  5. Lima
  6. Bengaluru
  7. Pune
  8. Bucuresti
  9. Manila
  10. Bruxelles

Foto Imago