Vladimir Putin a împlinit pe 7 octombrie vârsta de 70 de ani. Președintele Rusiei și-a sărbătorit ziua de naștere fără zgomot, în contrast cu manifestațiile de acum o săptămână când a organizat un concert uriaș în Piața Roșie pentru a proclama anexarea a aproape o cincime din teritoriul ucrainean.

De-a lungul timpului, Vladimir Putin a primit numeroase cadouri, iar anul acesta două dintre ele au atras atenția în mod deosebit.

Putin a primit cadou un tractor de la şeful statului din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, iar de la de la preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a primit două piramide de pepeni.

Alături de daruri au venit laudele aduse lui Putin pentru „transformarea imaginii Rusiei, consolidarea suveranităţii şi a capacităţii sale de apărare şi protejarea intereselor sale naţionale”, în cuvintele şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.

„Patriotul numărul unu din lume” a spus Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei susţinut de Moscova. Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a felicitat pe şeful de la Kremlin pentru „zdrobirea provocărilor şi ameninţărilor Statelor Unite”.

Reuters relatează că programele de știri din Rusia au făcut doar referiri sumare legate de aniversarea de vineri a președintelui Putin, iar manifestările ar fi fost discrete – în contrast cu cele de acum o săptămână, când Putin a organizat un concert uriaș în Piața Roșie pentru a proclama anexarea a aproape o cincime din teritoriul ucrainean.

Liderul Rusiei se confruntă în acest moment cu un val de critici fără precedent în țară, în urma rezultatelor tot mai evidente privind eșecul invaziei din Ucraina.

Captură Twitter