Experţii auto spun că există o corelaţie între alegerea culorii maşinii şi obiceiul de condus. Vehiculele vopsite în anumite culori au șanse mai mari să fie implicate în incidente rutiere decât restul. 

Un accident rutier nu ține doar de lipsa de îndemânare a șoferului sau de ghinionul acestuia, ci, potrivit studiilor, și de culoarea mașinii. 

Care culori de mașini oferă cea mai multă siguranță

Alegerea unor anumite culori poate conferi șoferilor mai multă siguranță. Majoritatea șoferilor preferă culori neutre, cum ar fi gri, pentru ca se depreciază mai puțin decât culorile luminoase.

Un studiu realizat de carVertical scoate la iveală faptul că, mașinile care au caroseria maro sunt cel mai des avariate, într-o proporție de 51%. 

Șoferii care aleg mașini galbene vor să fie în centrul atenției. Firi pline de energie, aceștia s-ar putea să calce prea tare pedala de accelerație. 50,6% din toate vehiculele galbene verificate au avut înregistrări de daune. Roșul nu este foarte mult în urmă, cu un procent de 49,8%.

Galbenul și roșul sunt culori adesea folosite pentru caroseriile mașinilor sport, ceea ce sugerează că proprietarii lor iubesc și viteza, și riscul.

Procentajul mașinilor care au înregistrări de daune:

  • Maro - 51%
  • Galben – 50,6%
  • Roșu – 49,8%
  • Negru – 49,1%
  • Albastru – 47,7%
  • Gri – 44,7 %
  • Alb – 44,5 %

Culorile aprinse la mașini sporesc siguranța

Culorile aprinse sunt considerate mai sigure, deoarece aceste vehicule sunt mai vizibile când vremea este rea sau în condiții de lumină scăzută.

Mașinile albe și cele galbene ies în evidență în contrast cu împrejurimile lor, făcându-le mai ușor de observat de către pietoni și alți șoferi. Lucrurile stau complet diferit în cazul mașinilor gri și negre care se disting greu într-o zi ploioasă, de exemplu.

Mașinile de culoare mai deschisă sunt, de asemenea, mai ușor de observat noaptea sporind astfel siguranța șoferilor lor. Astfel, deși portocaliul nu este cea mai comună culoare pe piața de vehicule second hand, experții auto o consideră o alegere bună pentru cei care doresc să fie foarte vizibili în timp ce conduc.

Foto Imago