Este unul dintre cele mai periculoase fenomene care pun în mare pericol traficul pe timp de iarnă. 

Gheața neagră este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât ea are aceeași culoare și este extrem de greu de identificat, fiind destul de periculoasă. Gheața neagră se formează mai mult pe timpul noptii, pentru că ziua, de cele mai multe ori, este topită de soare.

Pilotul de raliuri Titi Aur a oferit câteva sfaturi de care ar trebui să țină cont toți șoferii în anotimpul rece pentru evitarea accidentelor.

„Aderența se schimbă de la una bună la una rea”

"În principal, când vorbim despre mersul cu mașina, trebuie să știm că, iarna, chiar dacă este uscat afară, aderența este mai mică pentru că avem asfaltul rece. Chiar dacă avem cauciucuri de iarna, aderența tot este mai mică decât vara.

Desigur, este mai bună decât daca am avea cauciucuri de vară, iarna. Când vorbim de carosabil ud, cu zăpada, gheață sau polei, aderența este și mai mică. Însă mai periculos este faptul că aderența se schimbă. De exemplu, mergem pe un carosabil umed până la un anumit moment, apoi intrăm pe gheață sau pe polei (gheață neagră) pentru că, din diferite motive, a scăzut temperatura asfaltului. Asta se întâmplă fie că am ieșit din localitate, unde avem temperatură mai mare decât în afara localității, fie că am trecut dintr-o zonă unde a bătut soarele și asfaltul este mai cald, într-o zonă unde a fost umbră și asfaltul este mai rece, fie că am urcat pe un pod unde poate să fie polei.Sunt multe motive pe care le putem înșira.

Astfel aderența se schimbă de la una bună la una rea și ne poate pune în pericol. Știind unde se schimbă starea carosabilului, putem anticipa unde ar putea apărea aderența mai mică", a explicat Titi Aur, potrivit Realitatea. 

Ce trebuie să faci dacă întâlnești gheață neagră?

În primul rând, dacă ai intrat pe o porțiune cu gheață neagră, trebuie să nu bruschezi nicio comandă a mașinii, să încerci să nu frânezi puternic și să menții volanul în direcția în care vrei să mergi. 

Deoarece gheața neagră se formează pe suprafețe mici este bine să adaptezi viteza de deplasare, astfel încât orice alunecare să poate fi ușor redresată atunci când anvelopele recâștigă aderența.

Foto Imago