În funcție de buget și preferințe, te poți orienta spre orice marcă de autoturism. Dacă nu ai un model preferat, îți sărim noi în ajutor. Iată sugestiile noastre și ce ar trebui să știi despre piața second hand în domeniu. 

Audi, alegerea englezilor

Audi A3 Sportback a primit din partea publicației britanice What Car? titlul de cea mai bună mașină second hand a anului. Cu toate că primele modele au apărut în 2013, Audi a rămas în topul preferințelor englezilor, iar modelul A3 este unul dintre cele mai populare. De ce? Este un hatchback premium care oferă spațiu pentru întreaga familie și se comportă foarte bine atât în oraș, cât și în afara lui. Cu toate că nu este o mașină tocmai ieftină, chiar și la mâna a doua, are dotări excelente și stă foarte bine la capitolul siguranță. Tot în topul realizat de What Car?, Audi a mai primit două titluri: modelul A3 Cabriolet, pentru cea mai fiabilă decapotabilă și Audi TT - cel mai bun coupe. 

Alte categorii pe placul englezilor au mai fost: 

  • Volkswagen Up (2012 - prezent) - cea mai bună mașină de oraș
  • Renault Zoe (2013 - prezent) - cea mai bună mașină electrică
  • Volvo XC90 T8 (2015 - prezent) - cel mai bun hybrid
  • Kia Sorento (2016 - prezent) - cel mai bun SUV
  • Porsche Cayman (2013-2-16) - cea mai bună mașină sport

Cele mai bine vândute mașini second hand din România

Dacă te întrebi cum arată piața second hand de la noi, află că aceasta stă bine. 2018 a fost totuși cel mai bun an pentru mașinile noi, iar tendința s-a menținut și în 2019. În primul semestru, s-a înregistrat o creștere cu 25% fața de aceeași perioadă a anului precedent. În total, s-au făcut peste 35 de mii de tranzacții, iar cele mai bine vândute modele noi au fost Dacia Duster, Logan și Sandero, urmate la o distanță considerabilă de Renault Clio, Skoda Octavia și Ford Focus.

Piața second hand rămâne puternică: a înregistrat o medie de 52.000 de reînmatriculări pe lună în prima jumătate a anului. Cele mai căutate mașini au fost cele cu prețuri cuprinse între 5.000 și 7.500 de euro, iar cele mai slabe vânzări le-au înregistrat autoturismele de peste 15.000 de euro. Volkswagen, BMW, Audi, Ford și Opel reprezintă în continuare cele mai populare opțiuni pentru români. 

De ce să ții cont înainte de a cumpăra o mașină second hand

Sunt multe aspecte de luat în seamă, de la țara de proveniență, preț și până la felul în care a fost întreținută. Numărul de kilometri nu este esențial. Mult mai important este să afli date despre felul în care proprietarul sau foștii proprietari au avut grijă de ea. Dacă ei îți prezintă o carte de service sau facturi doveditoare, iar prețul este convenabil, atunci merită să o cumperi. 

Mașinile second hand sunt de multe ori o opțiune mai bună decât cele noi. Vei plăti mai puțin în schimbul lor și îți vei putea recupera mai mult din suma investită. Un autoturism nou își pierde jumătate din valoare în cinci ani de la achiziție. Deci, ia în calcul piața second hand și alege-ți mașina mult visată. 

Sursa foto: unsplash.com/Velito