Când americanul David MacNeil (60 de ani) a dat 70 de milioane de dolari pe un Ferrari 250 GTO 1963 (foto jos), în 2018, era clar că voia să intre în elita pasionaților de automobile rare. Achiziția, rămasă cea mai costisitoare din lume în materie de mașini, l-a propulsat pe locul 38 în topul celor mai împătimiți colecționari de mașini clasice din lume.
Clasamentul, întocmit de The Collector Car Trust, este condus de doi ani de Fred Simeone, un colecționar miliardar cu diplomă de neurochirurg. Valoarea colecției sale de 70 de automobile clasice este greu de estimat, fiindcă e formată în mare parte din piese rare sau unicat. Colecționarul nu vrea să vorbească despre valoarea materială a mașinilor sale, mai ales că topul, publicat anual de revista The Key, este întocmit în baza altor criterii decât cele materiale.
Colecția sa, reunită în 2008 în cadrul Fundației Simeone, cuprinde modele precum Mercedes-Benz 300 SL Gullwing Coupe 1955, American Underslung Traveler 1909, Mercedes-Benz S-Type Sportwagen 1927 și Alfa Romeo 8C 2900A din 1937. Dăruit de tatăl său, acest model de Alfa Romeo e considerat unicat în Statele Unite ale Americii.
Parcul auto legendar al sultanului
Sultanul Hassanal Bolkiah al Bruneiului (73 de ani) este cel mai popular om din Asia de Sud-Est. Cu o avere estimată la 20 de miliarde de dolari, liderul politic al țării insulare și-a satisfăcut mereu pasiunea pentru mașini scumpe. În prezent, colecția sa de automobile e formată din 5.000 – 7.000 de exemplare. Nimeni nu știe numărul exact fiindcă vehiculele sunt depozitate în nenumărate locuri din țară.
Colecția cuprinde modele unice precum două mașini concept marca Ferrari Mythos, un exemplar de Bentley SUV (botezat Dominator), un Rolls Royce placat cu aur, un Ferrari F40 cu volan pe dreapta și un BMW Nazca făcut la cererea sultanului. Pe lângă acestea, colecția mai cuprinde peste 600 de exemplare de Rolls Royce, peste 570 de exemplare de Mercedes-Benz, peste 450 de bolizi Ferrari și peste 380 de mașini Bentley.
La un moment dat, parcul auto al sultanului din Brunei a fost evaluat la suma de 500 de milioane de dolari americani.
Ralph Lauren, un miliardar stilat și la volan
Creatorul de modă Ralph Lauren (80 de ani) declara odată că mașinile pot spune multe lucruri despre tine, la fel de bine cum o fac și hainele. „Pentru mine, ele sunt ca operele artizanale, nu doar pentru viteză, dar și pentru stil și frumusețe”.
Miliardarul a început să colecționeze mașini în anii ’70, iar primul exemplar a fost un Mercedes 280SE din 1971, decapotabil. Azi, colecția sa însumează câteva sute de exemplare și valorează circa 350 de milioane de dolari. Printre modelele sale de suflet se numără un Mercedes-Benz SSK Count Trossi din 1930, unul din cele 3 exemplare Bugatti Type 57SC de pe planetă, un Ferrari 250 GTO din 1962, un McLaren F1 și un Porsche 550 Spyder din 1955.
Jay Leno, colecționarul care doarme în garaj
Vedeta de televiziune Jay Leno a colecționat toată viața mașini rare, pe care le-a îngrijit cu sfințenie. Petrece atât de mult timp în garaj, încât a realizat chiar și un show de televiziune intitulat Jay Leno’s Garage. E pasionat de mașini rare care azi nu se mai fabrică. Deține două autovehicule propulsate cu abur, unul din cele 9 exemplare existente de Chrysler cu motor cu turbină și două autovehicule care i-au aparținut cândva magnatului Howard Hughes.
A cumpărat și mașini moderne, printre care mai multe exemplare de McLaren. Unul dintre ele, model McLaren F1, este estimat la 17-20 de milioane de dolari. Toată colecția sa valorează azi circa 150 de milioane de dolari.
Dentistul pasionat de Jaguar
James Hull este un dentist și antreprenor britanic pasionat de mașini care și-a mărit constant colecția. A îndrăgit, cu precădere, brandul Jaguar, motiv pentru care cele mai multe exemplare din colecția sa erau modele Jaguar. Printre piesele sale îndrăgite s-a numărat și Jaguarul E-Type din 1961 deținut cândva de pilotul Mike Hailwood.
După ce s-a luptat cu cancerul de trei ori, reușind să iasă victorios de fiecare dată, James Hull a decis să vândă toată colecția auto, ajunsă în 2014 la nu mai puțin de 543 de exemplare. Fericitul cumpărător a fost compania Jaguar Land Rover, care a plătit nu mai puțin de 145 de milioane de dolari pentru a o avea.
Printre modelele la care britanicul a renunțat se numără un Austin Martin deținut cândva de Winston Churchill și un Bentley care s-a aflat în garajul lui Elton John.
Jerry Seinfeld, iremediabil îndrăgostit de Porsche
Actorul Jerry Seinfeld este cunoscut pentru pasiunea cu care colecționează automobile Porsche. Azi, el este unul dintre cei mai importanți deținători de autovehicule fabricate de constructorul german. Acum câțiva ani, pentru a mai face loc în garaj, a vândut nu mai puțin de 15 exemplare. Cu unul dintre ele a avut probleme legale, actorul fiind acuzat de tentativă de vânzare a unui autovehicul contrafăcut.
Colecția sa, care cuprinde modele Porsche Boxster, Porsche 550 Spyder din 1955 și unul dintre cele 339 de exemplare de Porsche 959 construite vreodată, valorează azi circa 100 de milioane de dolari.
Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro
Vezi și VIDEO: Viaţa bate vlogul - sez. 2, episodul 12: Daragiu, salvat de un cățel