Cel mai lung pod suspendat: Podul Akashi Kaikyo, Kobe, Japonia. Lungime: 1991 de metri
Aglomerata strâmtoare Akashi Kaikyo, care desparte insula Awaji de Kobe, pe insula Honshu, are parte de ape capricioase şi, mai ales în timpul furtunilor, periculoase, relatează CNN. La presiunea opiniei publice, după ce două feriboturi s-au scufundat în 1955, provocând moartea a 168 de persoane, autorităţile japoneze au decis să ofere o cale alternativă pentru traversarea strâmtorii. Construcţia podului a început în 1988 şi a durat zece ani, necesitând o investiţie de 500 de miliarde de yeni, 3.5 miliarde de euro.
Akashi Kaikyo este cel mai lung pod suspendat din lume, cu o deschidere principală de 1.991 de metri şi o lungime totală de 3.911 metri. Celelalte două deschideri au câte 961 de metri lungime, iar turnurile care le despart ajung până la 282 de metri înălţime. Podul este proiectat să reziste la seisme de 8.5 grade şi la vânturi de până la 286 km/h şi este străbătut zilnic de 23.000 de autovehicule.
Cel mai lung pod locuit: Krämerbrücke, Erfurt, Germania. Lungime: 78 de metri
La fel ca Vechiul Pod al Londrei, din Marea Britanie, demolat în 1831, sau Ponte Vechhio, din Italia, Krämerbrücke (n.r. Podul Negustorilor, Podul Băcanilor) este cunoscut pentru clădirile pe care le găzduieşte. Construit, iniţial, din lemn şi menţionat pentru prima dată în 1117, acesta traversează Breitstrom, un braţ al râului Gera. După incendii repetate, administraţia locală a hotărât să înlocuiască vechiul pod cu unul din piatră, care a fost finalizat în 1325. Negustorii s-au instalat în clădirile de pe ambele părţi, fapt care a dus la denumirea folosită şi astăzi.
Podul are o lungime de 78 de metri şi o lăţime de 26 de metri, cu un spaţiu de 5.5 metri între rândurile de case. După încă un incendiu, în 1472, Krämerbrücke a fost reabilitat, păstrându-se 62 de clădiri cu trei etaje, cu înălţimi care variază între 13 şi 15 metri. Dintre acestea, 32 au rămas în picioare, fiind încă locuite de negustori şi artizani.
Cel mai lung pod în întregime peste apă: Lake Pontchartrain Causeway, Louisiana, Statele Unite. Lungime: 38 de kilometri
Podul, care traversează estuarul Pontchartrain, a deţinut recordul pentru cel mai lung peste apă din 1956, de la inaugurare până în 2011. Atunci, podul Qingdao Haiwan, care străbate golful Jiaozhou, a fost declarat noul lider, de către Guinness World Records, cu o presupusă lungime de 41 de kilometri. Americanii au contestat această decizie, indicând faptul că podul din China străbate apa pe o distanţă de doar 25 de kilometri, restul traseului fiind pe uscat sau prin tuneluri.
Podul Pontchartrain are o lungime de 38 de kilometri, în întregime peste apă şi este prevăzut cu o basculă, care permite navigaţia. Din 2012, Cartea Recordurilor a decis să introducă categorii diferite pentru podurile peste apă cu o lungime continuă şi cele cu o lungime compusă, ambele construcţii păstrându-şi titlurile.
Cea mai lungă pasarelă prin coronamentul arborilor: Taman Negara, Kuala Lumpur, Malaysia. Lungime: 460 de metri
Aflată în inima junglei malaeziene, pasarela din parcul naţional Taman Negara oferă turiştilor o privelişte încântătoare. Pentru suma de 1.5 dolari americani (1 euro), doritorii pot să se plimbe pe o distanţă de aproape jumătate de kilometru pe punţi înguste care se întind între copacii vechi de sute de ani. Pasarela, care străbate straturile superioare ale coronamentului arborilor, este suspendată la o înălţime de peste 40 de metri deasupra solului.
Cel mai lung pod plutitor: Governor Albert D. Rosellini, Seattle, Statele Unite. Lungime: 2.310 metri
Podul s-a numit Evergreen Point, până în 1988, când a fost rebotezat Albert D. Rosellini, în cinstea celui de-al 15-lea guvernator al statului, cel care a contribuit la realizarea construcţiei. Local, însă, podul este cunoscut sub numele de SR 520, sau doar 520, după şoseaua care îl străbate.
Construit pentru a face legătura între Seattle şi suburbiile din estul oraşului, acesta a avut un efect puternic asupra comunităţilor din zonă. Populaţia orăşelului Redmond, spre exemplu, a crescut de la 1.500 de locuitori, în 1960, la 11.000 zece ani mai târziu, iar până în 2010 a ajuns la 54.144 de pesoane.
Podul Albert D. Rosellini are o lungime de 2.310 metri şi pluteşte pe suprafaţa lacului Wahington, pe nişte pontoane uriaşe, de dimensiunea unor terenuri de fotbal. Această soluţie a fost aleasă din cauza solului instabil de pe fundul lacului, dar şi a drumului şerpuit. Problemă este des întâlnită în zonă, patru dintre cele mai lungi cinci poduri plutitoare din lume aflându-se în statul Washington. Construcţia urmează să fie înlocuită cu una mai modernă, cel mai probabil anul acesta.
Cel mai lung pod în arc din zidărie de piatră: Pont de la Libération, Villeneuve sur Lot, Franţa. Lungime: 96 de metri
Deşi tehnica de construcţie este extrem de veche, unele datând chiar din secolul al XIII-ea î.e.n., podurile în arc sunt încă populare. Chiar dacă în prezent acestea sunt realizate din materiale moderne, cum este oţelul, unele dintre podurile antice, din zidărie de piatră, sunt construite atât de precis încât nici măcar nu necesită mortar. Ridicat între 1914 şi 1918, acum aproape o sută de ani, Pont de la Libération este încă funcţional.
Construcţia din sud-vestul Franţei are o lăţime de 10.9 metri, o înălţime de 14.4 metri şi o deschidere de 96 de metri, fiind cel mai lung din zidărie de piatră din lume.
Cel mai lung pod acoperit: The Hartland Bridge, New Brunswick, Canada. Lungime: 391 de metri
Cunoscute în toată lumea datorită romanului Podurile din Maddison County, de Robert James Waller, şi a ecranizării ulterioare, cu Meryl Streep şi Clint Eastwood, în rolurile principale, podurile acoperite sunt construcţii specifice Americii de Nord. Deşi au apărut, iniţial, în Europa şi există suficient de multe exemple în Asia, cele mai multe astfel de cosntrucţii se regăsesc în Statele Unite şi în Canada. Podurile acoperite sunt structuri din lemn care au laturile închise şi un acoperiş. Elementele adiţionale sunt adăugate pentru a asigura protejarea lemnului, care se deteriorează rapid sub acţiunea condiţiilor meteo potrivnice.
Podul Hartland a fost construit privat, de localnicii din zonă care îşi doreau o rută directă de traversare a râului Saint John. Finanţarea a fost amortizată prin taxele impuse, trei cenţi pentru pietoni şi şase cenţi pentru cai şi căruţe. Podul inaugurat în 1901 are o lungime de 391 de metri.
Cel mai lung pod de cale ferată: Danyang Kunshan, Jiangsu, China. Lungime: 164.8 kilometri
Uriaşul viaduct, parte a căii ferate rapide care leagă oraşele Beijing şi Shanghai, podul Danyang Kunshan este cel mai lung pod de cale ferată, dar şi cel mai lung pod din lume, indiferent de categorie. Ruta Beijing-Shanghai include şi viaductul Tianjin care, la 113.7 kilometri, este al doilea cel mai lung din lume.
Construcţa viaductului Danyang Kunshan a fost demarată din cauza faptului că linia ferată străbate delta răului Yangtze, zonă geografică în care se regăsesc multe orezării, lacuri, râuri şi canale. Cea mai mare parte a construcţiei este, practic, un viaduct, dar Danyang Kunshan are o secţiune de 9 kilometri în care funcţionează ca un pod clasic, traversând lacul Yangcheng.
Cel mai lung pod de gheaţă: Beauford Sea Road, Alaska, Statele Unite. Lungime: 109 kilometri
Podurile de gheaţă sunt structuri amenajate la suprafaţa râurilor, a lacurilor, sau a mărilor, în regiunile polare. Acestea permit accesul la zone care ar fi altfel izolate, mai ales în cazurile în care transportul aerian este prea scump, încărcăturile sunt prea mari, sau condiţiile meteo sunt nefavorabile.
Drumul Beaufort, care traversează marea cu acelaşi nume, parte a Oceanului Arctic, este un pod de gheaţă care duce către câmpiile petrolifere din nordul Alaskăi şi leagă Golful Prudhoe de Point Thompson. Unul dintre cele mai periculoase poduri de pe această listă, Beauford Sea Road are o lungime de 109 kilometri şi este singura cale de acces rutier către platforma ExxonMobile din Point Thompson.
Cel mai lung pod natural: Xianren, Guangxi, China. Lungime: 120 de metri
Dacă primele trei cele mai lungi poduri din lume se află în Republica Populară Chineză, faptul că cel mai lung pod natural se află în aceeaşi ţară nu ar trebui să mai mire pe nimeni. Xianren, tradus uneori drept Podul Zânelor, este un arc natural produs de eroziunea unei stânci din calcar. Podul, care are o lungime de 120 de metri, străbate râul Buliu, în Guangxi, în apropierea graniţei cu Vietnamul.