Benjamin Franklin, considerat primul "guru" din istorie în domeniul autocontrolului şi al productivităţii muncii, a spus: "Mersul devreme la culcare şi trezirea devreme îl fac pe om sănătos, bogat şi înţelept". De atunci, trezirea la ore matinale a rămas până în zilele noastre o calitate a oamenilor de succes, informează huffingtonpost.com.

De-a lungul anilor, s-au scris multe articole despre beneficiile trezirii devreme - persoanele matinale au o atitudine proactivă, obţin calificative mai bune la examene, dorm mai bine şi se simt mai fericite , afirmă cercetătorii. Un fapt care pare să confirme această teorie este acela că mulţi dintre directorii celor mai puternice companii din lume obişnuiesc să se trezească înainte de ora 06.00.

Desigur, trezirea la primele ore ale dimineţii nu ar trebui să fie echivalentă cu o scădere a numărului de ore dormite în fiecare noapte. Un somn adecvat reprezintă la rândul său un element important al succesului din viaţa profesională. Un număr insuficient de ore de somn a fost asociat de oamenii de ştiinţă cu scăderea productivităţii şi cu apariţia unor efecte neplăcute, precum problemele de concentrare.

Jurnaliştii de la site-ul huffingtonpost.com au alcătuit o listă cu obiceiurile matinale ale unor oameni de succes - contemporani sau nu - din istoria omenirii. Deşi nu toţi dintre ei se trezeau cu plăcere la ore matinale (Simone de Beauvoir chiar a spus că îi «displace să înceapă ziua astfel»), cu toţii au recunoscut că trezirea devreme îi ajută să îşi înceapă ziua de muncă într-o notă pozitivă şi productivă.

Barack Obama

 

Barack Obama

- Deşi a spus el însuşi că este o "pasăre de noapte", actualul preşedinte american se trezeşte foarte devreme pentru a face exerciţii fizice înainte de a-şi începe activitatea la Casa Albă la ora 08.30 sau 09.00.

"Sănătatea reprezintă un lucru important pentru Obama", spune Robert Pagliarini de la CBS News. "Este atât de importantă încât sportul este primul lucru pe care îl face în fiecare dimineaţă. El nu este genul de persoană care speră să facă sport dacă va avea timp în cursul zilei, ci se asigură că are timp, făcând din sport prima activitate din ziua lui de muncă", a adăugat Robert Pagliarini.

Anna Wintour

 

Anna Wintour

- Înainte de a ajunge la birou la ora 06.45, Anna Wintour, editorul-şef al revistei Vogue, îşi începe ziua la ora 05.45 cu o partidă de tenis, afirmă publicaţia britanică The Guardian.

Margaret Thatcher


Margaret Thatcher

- Celebra "Doamnă de Fier", renumită pentru faptul că dormea doar patru ore pe noapte, rămânea de multe ori trează până la ora 02.00 sau 03.00 pentru a-şi pregăti discursurile oficiale, afirmă BBC. Cu toate acestea, fostul premier britanic obişnuia să se trezească la ora 05.00 pentru a asculta "Farming Today", o îndrăgită emisiune de radio difuzată de BBC Radio 4.

Vladimir Nabokov

 

Vladimir Nabokov

- La fel ca mulţi alţi scriitori, romancierul rus spunea că îi plăcea să scrie în primele ore ale dimineţii. El a vorbit despre rutina sa zilnică, din reşedinţa sa de pe malul Lacului Geneva, într-un interviu acordat publicaţiei The New York Times în 1968:

"După ce mă trezesc, între ora şase şi şapte dimineaţa, scriu până la 10.30, de obicei la un pupitru cu faţa spre un colţ luminos al camerei. Prima pauză de o jumătate de oră o am atunci când iau micul-dejun cu soţia mea, în jurul orei 08.30".

Tim Armstrong

 

Tim Armstrong

- CEO-ul companiei AOL a dezvăluit pentru The Guardian că se dă jos din pat imediat după ce se trezeşte, la ora 05.00 sau 05.15, fie pentru a răspunde la e-mail-uri, fie pentru o şedinţă de exerciţii fizice.

"În trecut, îmi începeam ziua scriind e-mail-uri imediat după ce mă trezeam. Însă nu toată lumea trăieşte după programul meu, aşadar am încercat să aştept până la 07.00. Acum, înainte să scriu e-mail-uri, fac exerciţii fizice, citesc şi folosesc produsele companiei noastre".

Gwyneth Paltrow

 

Gwyneth Paltrow

- Sănătatea se află în fruntea listei de priorităţi ale actriţei americane, devenită în ultimii ani o personalitate în domeniile lifestyle şi wellness, care spune că se trezeşte la ora 04.30.

"Cu toate astea, nu sunt deloc o persoană matinală", spunea actriţa într-un interviu acordat revistei In Style. "E vorba de pură determinare. Sunt foarte strictă cu mine însămi. Atunci când fac sport şase zile pe săptămână şi mănânc sănătos, mă simt mult mai bine".

Frank Lloyd Wright

 

Frank Lloyd Wright

- Cele mai bune idei i-au venit acestui arhitect celebru între orele 04.00 şi 07.00, afirmă Daily Rituals, un blog (adaptat şi într-o carte) despre rutina unor artişti celebri.

"Adorm imediat după ce mă aşez în pat", îi mărturisea Frank Lloyd Wright unui prieten, potrivit Daily Rituals. "Apoi, mă trezesc în jur de ora 04.00 şi nu pot să mai dorm. Însă mintea mea e atât de limpede, încât mă ridic din pat şi lucrez trei sau patru ore. Apoi, mă bag din nou în pat pentru a trage un pui de somn".

Michelle Obama

 

Michelle Obama

- Ca şi soţul ei, Michelle Obama a plasat exerciţiile fizice în fruntea listei sale de activităţi matinale. Prima doamnă a Americii i-a mărturisit realizatoarei TV Oprah Winfrey că doreşte ca fiicele ei să o vadă ca pe o femeie care are grijă de sănătatea sa, chiar dacă pentru acest lucru trebuie să se trezească la ora 04.30.

"Dacă nu fac sport, nu mă simt bine. Mă simt deprimată", spunea Michelle Obama.

Simone de Beauvoir

 

Simone de Beauvoir

- Celebra scriitoare şi feministă franceză, recompensată cu premiul Goncourt pe anul 1954 pentru romanul "Les Mandarins", a mărturisit că nu era o persoană matinală. Ea a spus însă că îşi începea întotdeauna ziua de lucru cu o ceaşcă de ceai, înainte de a începe să scrie.

"Întotdeauna mă grăbesc, ca să încep să scriu", spunea ea într-un interviu acordat publicaţiei The Paris Review, în 1965. "Întâi, îmi beau ceaiul, iar apoi, în jur de 10.00, încep să scriu şi fac acest lucru până la ora 13.00".

Robert Iger

 

Robert Iger

- CEO-ul grupului Disney face parte şi el din "clubul persoanelor care se trezesc la 04.30", spunând că preferă să se trezească atât de devreme pentru a profita de câteva ore de linişte.

"Este o parte a zilei în care pot să îmi reîncarc bateriile", declara Robert Iger pentru The New York Times în 2009. "Fac sport şi îmi limpezesc mintea şi mă pun la punct cu ce se mai petrece în lume. Citesc ziare. Citesc e-mail-uri. Mă uit pe internet. Mă uit puţin la televizor şi fac toate aceste lucruri în acelaşi timp".