Cat pierdem zilnic in aglomeratia din marile orase? Zeci de minute, ore chiar, nervi si bani. Asta in fiecare zi de stat in coada, la semafoare sau in intersectii blocate. Chinezii vin cu o solutie simpla dar desprinsa parca din filmele SF: trenul stradal care merge pe deasupra masinilor!
Proiectul propus in 2010 de o companie chinezeasca se numeste 3D Express Coach si a fost inclus de revista Time in topul celor mai bune 50 de inventii. La 3 ani de la aparitia acestuia, se lucreaza la implementarea lui in 6 orase din China. In Beijing, lucrarile sunt cele mai avansate, pentru o linie de 186 km.
Designerii chinezi estimeaza ca pretul constructiei unei linii de 45 km s-ar ridica la 57 de milioane de euro. Pare mult, dar e 10% din costul unei linii subterane de metrou de aceeasi lungime. Timpul de constructie ar fi de un an, iar aglomeratia din trafic s-ar putea reduce cu 20-30%, mai spun chinezii.
Mai mult, trenul de oras ar putea inlocui pana la 40 de autobuze conventionale, ceea ce intr-un an ar insemna mai mult de 800 de tone de motorina economisite si aproape 2.600 de tone de emisii de carbon care nu vor mai ajunge in atmosfera.
Trenul stradal are aproape 8 latime, 7,8 metri inaltime, iar pasagerii vor sta incompartimentele suspendate la aproape 3 metri. Asta va asigura spatiu suficient pentru ca majoritatea masinilor sa poata trece pe dedesubt. De fapt, aici e secretul 3D Express Coach! Nu va mai ocupa o intreaga banda, in ciuda celor 36 de metri lungime.
Cele doua benzi de sub tren pot fi folosite fara probleme de masini, lucru imposibil in cazul autobuzelor clasice sau tramvaielor. Vehiculele prea inalte vor fi detectate inainte de senzori care vor activa semanele luminoase de avertizare. Daca le ignora, vor fi oprite de limitatoare fixe de inaltime.
Constructia ii permite sa treaca lejer pe sub poduri si sa opreasca in statii suspendate. Pasagerii pot urca si cobori cu ajutorul lifturilor incorporate in tren. Fiecare dintre cele trei vagoane poate transporta 300 de persoane, iar designul nu-ti da deloc impresia ca stai intr-un loc aglomerat, datorita plafonului panoramic si a geamurilor imense.
Adevarata inovatie se petrece sub picioare pasagerilor. In partea inferioara, 3D Express Coach e prevazut cu mai multe indicatoare, sisteme de semnalizare si monitorizare video. Fiecare roata are propriul ei motor electric si sistem de franare. Iar portiunea inferioara are un design deschis pentru ca soferii masinilor sa nu aiba iluzia optica de mers inapoi, atunci cand trenul trece pe deasupra.
Designerii s-au gandit si la situatiile extreme. In caz de urgenta sau accident, 3D Express Coach e prevazut cu tobogane pentru evacuarea pasagerilor, asemanatoare cu cele folosite la avioane. Iar masinile vor fi avertizate de semnale luminoase daca se apropie prea mult de laterale. In cazurile extreme, pot fi oprite de bariere. Singura problema a chinezilor ar putea aparea la curbe. Teoretic, masinile vor fi oprite de un semafor amplasat sub tren si vor fi nevoite sa acorde prioritate. Soferii sunt insa oameni si pot ignora luminile rosii, iar rezultatul ar fi dezastruos. O solutie ar putea fi insa semnele de circulatie proiectate pe perdea de apa.