Șofatul pe timp de vară poate fi inconfortabil, însă cu puțină atenție și aplicarea sfaturilor de mai jos, vei avea parte de drumuri plăcute și sigure la bordul mașinii.
Îmbunătățește-ți vizibilitatea
În razele soarelui vei putea vedea toate semnele de mătuire pe care ți le-a lăsat lamelele ștergătoarelor, fie din cauza uzurii, fie de la utilizarea lor necorespunzătoare. Dacă sunt urme deranjante, apelează la un poliș de parbriz și schimbă lamelele vechi cu unele noi.
Alege un lichid de parbriz de calitate, care nu doar parfumează, ci și curăță eficient geamurile. Pe lângă asta, o soluție de curățare împotriva insectelor poate fi extrem de utilă, mai ales după un drum lung pe autostradă.
Tot în legătură cu vizibilitatea la volan, utilizează ori de câte ori trebuie parasolarul auto interior.
Atenție la penele de cauciuc
Temperaturile mari de la nivelul asfaltului și uzura însemnată a cauciucurilor mașinii pot duce la accidente nedorite, precum o pană. Chiar și la o viteză moderată, aceasta poate fi periculoasă. Dacă starea anvelopelor tale nu este prea bună, vezi anunturi Jante si Anvelope și ia deciziile potrivite pentru siguranța ta.
Verifică și presiunea din anvelope, printr-o vizită rapidă la o vulcanizare din apropierea ta. De asemenea, ar fi potrivit să verifici și starea anvelopei de rezervă. Dacă vei avea nevoie de ea, trebuie să fie în condiții optime de montare.
Alege să previi supraîncălzirea motorului
Dacă sistemul de răcire al motorului nu operează în mod corect, există un risc foarte mare de supraîncălzire a acestuia. Pe timp de vară motorul va avea parte de temperaturi și mai mari, la care trebuie să funcționeze la același nivel optim. Verifică în mod constant pe bord nivelul temperaturii.
Cea mai simplă metodă de prevenție este verificarea nivelului de antigel și, după caz, completarea acestuia. Operațiunea se face foarte ușor, cu antigelul recomandat de producătorul mașinii sau unul similar ca specificații. De asemenea, mai poți observa anumite pierderi de apă sau momente când ventilatorul face pauze în funcționare. Alte probleme mai pot fi depistate într-un service.
Pentru a nu avea parte de daune costisitoare, în caz de supraîncălzire a motorului, trage imediat pe dreapta și vezi ce se întâmplă după o mică pauză de staționare. Dacă situația persistă, cheamă o platformă de tractări auto.
Folosește adecvat climatizarea
Dacă mașina ta stă multe ore în soare, înainte de a pleca la drum este ideal să aerisești habitaclul, respectiv să deschizi câteva minute geamurile. Apoi, poți să folosești cu încredere sistemul de aer condiționat sau clima.
Asigură-te că ai făcut o igienizare a sistemului de ventilație și ai schimbat filtrul de habitaclu. Astfel, eviți tot felul de alergeni și bacterii periculoase. Dacă simți că aerul rece nu își face simțită prezența, cel mai probabil trebuie să efectuezi o încărcare a freonului.
Temperatura ambientală de la interiorul mașinii trebuie să fie un plăcută și în niciun caz foarte rece. De exemplu, dacă ai climă, poți seta cu 5 grade mai puțin față de temperatura exterioară. Altfel spus, 22-24 grade este, de cele mai multe ori, un interval optim. De asemenea, fluxul de aer trebuie direcționat către părțile laterale sau în sus, nu direct la nivelul feței.
Protejează-te de soare
Folosește o pereche de ochelari dedicați și condusului, care să-ți asigure atât o bună vizibilitate, cât și o protecție UV eficientă. Și, da, chiar și în mașină poți folosi o cremă de protecție solară, în special pe membrele superioare sau pe față.
Tot în acest sens mai poți apela la folii auto omologate RAR, respectiv parasolare pentru lunetă și geamurile laterale din spate.
Așadar, condusul pe timp de vară poate fi plăcut și sigur, cu atât mai mult dacă urmezi și sfaturile recomandate mai sus.
Sursa foto: Shutterstock