Clasicul somon afumat:
pâine de secară
cremă de hrean
somon afumat
mărar verde
Feliile de pâine se ung în strat subţire cu cremă de hrean, se acoperă cu felii de somon afumat şi se garnisesc cu firicele de mărar.
Batoane crocante de dovlecei:
1 cană de făină
2 linguri de mălai
1 linguriţă de sare
o jumătate de linguriţă de piper
3 dovlecei de mărime medie
tăiaţi în bucăţi de aproximativ 1,5 cm x 10 cm
2 ouă mari, bătute uşor
Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius, se ia o tavă mare de copt şi se căptuşeşte cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Într-o pungă din plastic se combină ingredientele uscate. Bucăţile de dovlecei se dau prin ou, se pun în pungă, se agită pentru a se acoperi cu amestecul de făină, se scot şi se aşază pe tavă.
Se stropesc cu puţin ulei (de preferat dintr-un recipient tip spray pentru gătit). Se coc 10 minute, se întorc pe partea cealaltă, se stropesc din nou cu ulei şi se mai lasă 8 - 10 minute. Se servesc calde.
Frigărui cu roşii şi busuioc:
16 bulgăraşi mici de mozzarella
16 frunze de busuioc proaspăt
16 roşii cherry
ulei de măsline
sare şi piper proaspăt măcinat
beţe de frigărui
Roşiile se taie în jumătăţi, iar pe beţe se pun alternativ cu brânza şi busuiocul, se stropesc cu ulei de măsline şi se condimentează.
Coşuleţe de vită cu brânză aromată:
16 felii subţiri de friptură sau pastramă de vită
o cutie de brânză Boursin (sau altă cremă de brânză moale, aromată cu verdeţuri)
2 ardei graşi coloraţi, tăiaţi bastonaşe
Feliile de carne se ung cu brânză, se acoperă cu feliuţele de ardei - care trebuie să depăşească în lungime, într-o parte, lăţimea feliei de carne - şi se rulează, formând coşuleţe.
Creveţi aromatizaţi cu lămâie şi usturoi:
3 linguri de usturoi tocat
2 linguri de ulei de măsline
100 ml zeamă de lămâie
1/4 ceaşcă de pătrunjel tocat
sare
piper
600 de grame de creveţi fierţi
Usturoiul se rumeneşte în ulei timp de un minut, se adaugă restul ingredientelor, se ia de pe foc. Într-un bol se pun creveţii, care se acoperă cu sosul de usturoi. Se păstrează la rece.
Canapele cu caise:
16 caise uscate
linguriţe de brânză cu mucegai albastru
fistic măcinat
1/2 linguriţă de miere de albine
piper proaspăt măcinat
Caisele se ung cu brânză, se acoperă cu fistic, puţină miere şi piper.
Curmale cu prosciutto:
16 felii subţiri de prosciutto
16 curmale
piper proaspăt măcinat
Curmalele se învelesc în prosciutto şi se condimentează.
Măsline cu ierburi:
3 ceşti de măsline
2 linguriţe de ulei de măsline
1/8 linguriţă de oregano uscat
1/8 linguriţă de busuioc uscat
1 căţel de usturoi zdrobit
piper măcinat
Se amestecă ingredientele într-un bol şi se lasă puţin la rece.
Pastă de vinete:
3 vinete de mărime medie
un ardei gras verde
o ceapă de mărime medie
sare
1/2 lingură de oţet (sau după gust)
ulei de măsline
3-4 căţei de usturoi
Ceapa se taie felii. Se coc legumele - cu excepţia usturoiului, se curăţă de coajă. Ardeiul gras se pune într-un blender împreună cu ceapa, usturoiul, sare, piper, ulei - se mixează un minut. Se adaugă pulpa vinetelor şi se mai mixează 3 minute. Se serveşte cu pâine prăjită.
Ouă diavoleşti:
12 ouă fierte tari, curăţate
o jumătate de ceaşcă de maioneză
2 linguri de cozi de ceapă verde
2 linguriţe de muştar de Dijon
sare şi piper proaspăt măcinat
boia de ardei pentru decor
Ouăle se taie în jumătate pe lungime, se scoate cu grijă gălbenuşul, care se amestecă cu restul ingredientelor (excepţie va fi boiaua). Se umplu jumătăţile de albuş cu crema rezultată şi se decorează cu boia.