Cu peste 9.000 de subansamble și piese diferite, o mașină resimte venirea frigului din toate punctele de vedere, de la ușurința pornirii, până la modul în care își manifestă ținuta de drum. Dacă vrei să pleci de fiecare dată la drum în condiții sigure, alege să dai atenție acelor detalii care fac diferența.
Verifică fluidele
Dacă ai lăsat să treacă mult timp de la ultima verificare a antigelului, iarna va scoate la iveală deficiențele acestui obicei. Completează antigelul până la nivelul optim, pentru a preveni înghețarea și distrugerea motorului. Alege o soluție compatibilă cu motorul și cu indicațiile producătorului. În general, antigelul va fi amestecat cu apă, în proporție de 50:50, dar vei adăuga mai mult produs în sezonul rece, pentru a reduce cât mai mult cu putință punctul de îngheț.
Alege cu grijă anvelopele
Știi, deja, că dincolo de sistemele electronice, de suspensie și de șasiu, există un singur element care conectează automobilul cu suprafața de rulare: pneurile. Un set de anvelope de iarnă, în stare impecabilă, de la dezmembrari Satu Mare nu te va costa o avere, dar îți va garanta aderență optimă și capacitatea de frână în timp util. Înainte de a alege cu ce anume îți vei echipa mașina, studiază cu atenție datele din cartea de identitate, pentru a afla dimensiunile corecte.
Înlocuiește lichidul de parbriz
Mai puțin important, la prima vedere, acesta este unul dintre lichidele căruia trebuie să-i acorzi o foarte mare importanță. Nimănui nu-i surâde scenariul unei seri de iarnă în care parbrizul este murdar, iar acționarea pompei pentru lichidul de parbriz nu are niciun efect. Dacă vrei ca lichidul de parbriz să nu înghețe, alege unul pe a cărui etichetă este specificat rezistența la temperaturi de cel puțin minus 30 de grade Celsius.
Inspectează bateria
Motorul nu pornește cu aceeași ușurință pe timpul iernii, iar asta este o problemă mare pentru o baterie care a ieșit din vară cu o uzură pronunțată. Folosește un multimetru pentru a verifica nivelul de încărcare al bateriei, iar dacă acesta se află sub valoarea de 75%, utilizează un redresor. Tensiunea optimă pe care trebuie să o ofere un acumulator trebuie să varieze între 13,8 și 14,4 V. Măsurarea tensiunii se face la borne, cu motorul oprit și cu toți consumatorii decuplați.
Protejează caroseria
Amestecul dintre umezeală, praf și sare este declanșatorul perfect pentru apariția unor pete de rugină. În cazul în care știi că mașina ta are zone cu imperfecțiuni la nivelul stratului de lac sau al vopselei, repară-le înainte de venirea iernii. De-a lungul sezonului rece, spală mașina mai des, pentru a preveni depunerile de la nivelul aripilor și pragurilor, ce pot afecta integritatea caroseriei.
Sfaturile de mai sus te vor ajuta să ieși cu bine din iarnă și să circuli în siguranță deplină. Acordă atenție pieselor de schimb și întreținerii corecte a mașinii, pentru a-i menține valoarea de revânzare la un nivel cât mai ridicat.
Credit foto: Shutterstock