Titi Aur a venit cu câteva sfaturi utile pe care le putem pune în practică atunci când suntem la volan și se întâmplă ca frânele să nu mai fie funcționale.  Multiplul campion naţional la raliuri şi instructor de conducere defensivă  a explicat cum se face o frânare neconvenţională. 

Titi Aur, sfaturi utile pentru șoferi

"In cadrul celei mai recente editii a emisiunii DC Conducem, am discutat cateva subiecte care de fiecare data nasc discutii aprinse pentru ca nu se regasesc in regulile clasice de circulatie, dar ne pot salva viata noua sau altora".

Deși metoda este controversată și provoacă pagube serioase mașinii, important este că șoferul scapă cu viață, la fel și pietonii.

Ce este frâna neconvenţională

"Ce înseamnă frâna neconvenţională? Înseamnă că folosesc altceva din exterior ca să opresc maşina. Vă dau un exemplu. Să spunem că suntem în coborâre pe o pantă cu polei, cu o viteză de 20 km/h, iar în faţă avem o trecere de pietoni plină de copii. Ce facem? Apăsăm pe pedala de frână şi vedem că maşina nu se opreşte, cu ABS, fără ABS, cu nimic. Ce facem? Intrăm peste copii? 

Doare, că e cu pagube, dar nu mori!

Nu. Încercăm să oprim maşina altfel. Cum facem asta? Ne lipim de borduri şi ne frecăm de bordură cu maşina. Încercăm să ne lipim de alte maşini parcate, de parapet, de gard, de ce avem.  Este frână neconvenţională. E adevărat, doare, pentru că stricăm jantă, cauciuc, caroserie, etc. Dar decât să intrăm pe o trecere plină de oameni care traversează sau într-o intersecţie pe unde trec TIR-uri... 

Sau, dus la extrem un pic, merg pe un drum, din faţă vine un şofer care depăşeşte, eu frânez, dar îmi dau seama că  nu mă pot opri, şi trag dreapta şi mă lipesc de parapet. Stric maşina, dar mă opresc mult mai repede şi nu mor. Da, e cu pagube, pentru că frânarea neconvenţională aşa e, a explicat fostul pilot într-o emisiune la DC News.

Titi Aur a precizat că această metodă este folosită des la raliuri, mai ales pe zăpadă: "Ne folosim de malurile de zăpadă. Rupem bara, e drept, dar frânăm. Pe stradă se poate aplica frâna neconvenţională, dar îţi trebuie ştiinţă, experienţă şi prezenţă de spirit. Sunt fracţiuni de secundă".

Foto Facebook