Totuși, probabil că la fel de multe persoane se întreabă cum pot economisi când este vorba despre folosirea automobilului personal. Mașinile se numără printre cele mai scumpe obiecte din viața unui om, atât din punct de vedere al investiției inițiale, cât și din cel al costurilor de întreținere. Din fericire, există câteva metode de a reduce aceste cheltuieli, de la deduceri fiscale la șofat inteligent.
Mașinile electrice și hibrid
Aceste mașini sunt destul de costisitoare, dar poți face economii la combustibil și din impozite, motiv pentru care se transformă în investiții inteligente. Codul Fiscal prevede o listă a mijloacelor de transport scutite de impozit auto. Factorii care determină scutirea țin atât de proprietar, cât și de tipul de autovehicul. Potrivit documentului, sunt scutite de impozit mașinile acționate electric. De asemenea, mijloacele de transport hibride primesc și ele o reducere de minimum 50% a impozitului. Ar mai trebui să știi că poți face economii și la plata impozitului. Astfel, dacă plătești integral impozitul anual - a doua variantă fiind în două rate -, atunci statul îți va oferi o reducere de 10%.
Cheltuielile legate de combustibil
Dacă alimentezi cu combustibil plus sau premium o maşină care este concepută să circule doar cu motorină/benzină normală, vei cheltui inutil niște sume de bani consistente. De asemenea, întotdeauna verifică prețul combustibililor la diverse rețele de benzinării. În prezent, există multe aplicații care oferă o comparare a prețurilor pentru diverse produse, inclusiv pentru combustibil. Există și anumite tipuri de combustibili “no name” de aceeași calitate ca cele vândute sub branduri renumite, dar acest lucru impune să îți faci puțin temele înainte.
Cheltuielile legate de întreținere
Respectă termenul pentru următoarea revizie tehnică. Un automobil care are defecțiuni poate avea un consum de combustibil cu câteva procente mai mare. Repară sau înlocuiește orice piesă care poate influența negativ consumul de combustibil, precum filtrele de aer, și verifică periodic cât de bine sunt umflate roțile. Anvelopele dezumflate cresc cu aproximativ 1% consumul de combustibil, potrivit specialiștilor.
Condu eficient
Nu sta pe loc cu motorul pornit mai mult de 30 de secunde. Potrivit specialiștilor, după expirarea acestei perioade, este mai bine să oprești motorul dacă vrei să faci economii. Evită șofatul agresiv, cu accelerări și frânări bruște. Ar trebui să oprești motorul la semafor și să circuli cu geamurile închise pentru a nu afecta aerodinamica automobilului. De asemenea, pe timp rece, evită drumurile scurte, pentru că un motor neîncălzit consumă de două ori mai mult combustibil.
Dacă mașina este veche, doneaz-o
Dacă ai un automobil vechi, iar costurile reparațiilor nu merită investiția, poți lua în considerare donarea acestuia, având în vedere că suma cu care l-ai vinde ar fi destul de mică. Vei salva timpul pierdut cu anunțurile la mica publicitate și cu discuțiile cu potențialii cumpărători.
La achiziționarea unui nou vehicul, poți analiza inițial ofertele de modele second hand vechi de doi-trei ani, pentru că poți obține reduceri substanțiale în ceea ce privește prețul de vânzare, taxele aferente și asigurare.
Înainte de a achiziționa o mașină nouă, analizează consumul de combustibil lunar, dar și costurile pe care le implică întreținerea acesteia.
Kitul electric de conversie
Dacă dorești să reduci emisiile de gaze cu efect de seră, poți analiza opțiunea unui kit electric de conversie. Elimini astfel cheltuielile legate de întreținerea mașinii, dar și de combustibil. Și un motor electric are nevoie de întreținere, dar aceasta este mult mai ieftină. Înainte de a cumpăra kitul, este bine să vorbești cu un specialist, pentru a afla dacă mașina merită să fie supusă unei asemenea transformări. În cazul unui automobil prea vechi, este posibil ca această transformare să coste prea mult.
Automobilul personal folosit în interes de serviciu
Dacă ai statut de persoană fizică autorizată și folosești mașina în interes de serviciu, trebuie să știi că există posibilitatea de a deduce mai multe cheltuieli, precum cele de funcționare, întreținere și reparații. Aceste cheltuieli sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism de PFA.
De asemenea, dacă folosești mașina personală în interesul companiei pentru care lucrezi, poți solicita angajatorului reducerea anumitor cheltuieli. Important este să completezi toate documentele care fac în mod clar diferența între deplasările de serviciu și cele personale.
În concluzie, cu puțină atenție și multă informare, poți reduce semnificativ costurile legate de automobilul personal.
Sursa foto: Pexels.com