Primul model Dacia alimentat 100% cu curent electric a fost dezvăluit de reprezentanții Dacia-Renault la Paris. Dacia Spring este noul pariu al celor de la Dacia-Renault pentru aglomerația din marile orașe. Cu o autonomie de 225 de kilometri, primul model electric Dacia se încarcă la stațiile special amenajate în cel mult o oră.

Cu o lungime de 3.734 mm, o lățime de 1.622 mm și o înălțime de 1.516 mm, Dacia Spring este puțin mai mic decât un Sandero. Însă, modelul său „în viață” este Renault K-ZE, electricul dezvoltat de grupul Renault exclusiv pentru piața din China. Conform oficialilor companiei, Dacia Spring va călca pe urmele lui K-ZE și va fi produs în uzina Renault-Dongfeng din Shiyan, provincia Hubei. Însă, noul model va fi distribuit și în Europa.

Dacia Spring – dotările unui model mult așteptat

MOTORIZARE

Noul model are un motor electric de 44 cai putere și un cuplu maxim de 125 Nm. Bateria sa Litiu-Ion are o capacitate de 26,8kWh, care îi conferă o autonomie de 225 km WLTP. Conform constructorului, autonomia a fost calculată pentru 57% parcurs urban, 25% parcurs interurban și 18% folosință pe autostradă. În cazul utilizării exclusiv în interiorul orașelor, bateria conferă o autonomie de 295 km și permite o utilizare de 5 zile fără încărcare.

Autonomia modelului Dacia Spring crește cu aproape 10% în cazul utilizării modului ECO. În acest caz, puterea motorului scade la 31 de cai, iar viteza maximă la 100 km/h. Bateria poate fi încărcată în mai puțin de o oră la o stație de încărcare cu curent continuu, cu până la 30 kW. Totodată, bateria poate fi încărcată și la stații de încărcare cu curent alternativ cu până la 6,6 kW. Dacia Spring se poate încărca și la priza de acasă, însă timpul de încărcare poate ajunge la 14 ore.

SIGURANȚĂ

Dacia Spring vine echipată cu 6 airbag-uri, limitator de viteză, repartitor electronic al forței de frânare, ABS, ESP și buton SOS, pentru apeluri de urgență. La viteze de peste 7 km/h se activează frânarea automată de urgență (AEB).

În varianta opțională, Dacia Spring se poate echipa cu sistem de asistență la parcare. Senzorii cu ultrasunete sunt amplasați pe bara de protecție din spate, iar o cameră video, care proiectează imagini pe ecranul sistemului multimedia, oferă ghidajul necesar în timpul manevrelor de parcare.

TEHNOLOGIE

În varianta de bază, Dacia Spring Electric vine echipată cu un ecran cu diagonala de 3,5 inch care suportă inclusiv sistemul de recunoaștere vocală Google/Apple prin apăsarea unui buton aflat pe volan.

Opțional, modelul poate fi comandat cu sistemul multimedia MEDIA NAV cu ecranul tactil de 7 inch, ce permite conectarea prin Android Auto și Apple CarPlay pentru smartphone-urile compatibile, precum și prin Bluetooth.

Dacia Spring e dotat cu servodirecție electrică, geamuri electrice față și spate, închidere centralizată cu telecomandă, aer condiționat. 

ASPECT

Dacia mizează pe un design inovator pentru noul model Spring, dar a împrumutat mult din look-ul lui Renault K-ZE. „Linii puternice, dimensiuni compacte, semnătură luminoasă Dacia cu design nou, bare de pavilion, jante de 14 inch, din aliaj ușor, cu aspect diamantat, scut de protecție spate și gardă mare la sol. Noul Spring Electric îmbină agilitatea unui vehicul de oraș cu robustețea unui SUV și se remarcă prin aspectul modern”, spun reprezentanții Dacia

Aspectul său inovator e completat de bara de protecție generoasă, farurile tip LED (prezente și pe modelele Dacia din generația 3) și de portul de încărcare a bateriei, care se află în partea din față a mașinii.

Dacia Spring Electric este compactă, dar este și spațiosă, cu 4 locuri generoase și un interior modular. Spațiile de depozitare din față totalizează 23,1 litri (torpedou, fețe portiere și consola centrală). Spațiu generos de depozitare găsim și în portbagaj (280 de litri), dar și după rabatarea banchetei din spate.

Dacia Spring – cât va costa

Odată ce va ieși pe poarta uzinei, Dacia Spring Electric va fi cel mai ieftin model electric aflat pe piața din Europa. Prețurile vor varia între 17.000 și 20.000 de euro, în funcție de echipare, mult sub prețul de vânzare al altor modele asemănătoare. Dacă statul român va continua să încurajeze achiziția de autoturisme nepoluante, cu vouchere de 10.000 de euro, Dacia Spring Electric ar putea deveni prima opțiune pentru români.

Fotografii: dacia.ro

Vezi și VIDEO: Învață cele mai populare dansuri de pe TikTok