Cercetătorii din Statele Unite au realizat un studiu pentru a afla dacă există o explicaţie ştiinţifică pentru ceea ce oamenii ştiu dintotdeauna: creierele bărbaţilor şi ale femeilor funcţionează diferit, anunţă dailymail.co.uk.

Utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică, oamenii de ştiinţă au cartografiat conexiunile dintre diferite părţi ale creierelor subiecţilor. Rezultatele par să susţină teoria că bărbaţii ar fi de pe Marte şi femeile de pe Venus, deoarece creierele lor reacţionează diferit şi au moduri de acţiune diferite atunci când sunt confruntate cu diferite sarcini.

Studiul a implicat 949 de subiecţi, 428 de bărbaţi şi 521 de femei, cu vârste cuprinse între 8 şi 22 de ani, fiind cea mai mare investigaţie de acest fel. Participanţii au fost împărţiţi în trei grupe de vârstă, de la 8 la 13 ani, de la 13 ani şi 4 luni la 16 ani şi de la 17 la 22 de ani. Rezultatele arată că la cei mai tineri dintre participanţi diferenţele sunt minore, însă aceste se accentuează odată cu vârsta.

Cercetarea arată că femeile realizează conexiuni mult mai bune decât bărbaţii între partea stângă a creierului şi cea dreaptă, în timp ce subiecţii de sex masculin prezintă o activitate cerebrală mai intensă în zone specifice ale creierului, în special în cerebel, care controlează aptitudinile motorii. Deasemenea, bărbaţii realizează legături mai puternice între partea frontală a creierului şi cea din spate, ceea ce le conferă abilitatea de a percepe informaţii mai rapid şi de a le aplica imediat pentru a rezolva sarcini complexe.

Ragini Verna, de la Universitatea Pennsylvania, spune că "fiecare individ este unic, evident. Dar dacă luăm un grup de 1000 de persoane şi le analizăm reacţiile şi capacităţile, o să observăm că femeile şi bărbaţii se comportă diferit." "Dacă avem o sarcină care implică atât gândire logică, cât şi intuitivă, atunci femeile sunt mai potrivite", adaugă Verna.

Pentru că realizează legături mai multe şi mai eficiente între partea stângă şi cea dreaptă a creierului, femeile rezolvă mai bine sarcini care necesită conexiuni, cum ar fi recunoaşterea feţelor, sau socializarea în situaţii aglomerate. Totodată, persoanele de sex feminin pot rezolva mai multe sarcini în acelaşi timp.

creier

Bărbaţii în schimb, sunt mai potriviţi să rezolve sarcini singulare complexe, sau când acestea necesită acţiuni instante, datorită legăturilor dintre partea din faţă a creierului şi cea din spate. Astfel bărbaţii se concentrează mai eficent la gătit, spre exemplu, sau când e vorba de citit hărţi.

De asemenea, bărbaţii prezintă o activitate cerebrală mai intensă în zonele care controlează aptitudinile motorii, puterea, flexibilitatea, coordonarea. Din acest motiv, persoanelor de sex masculin le este mai uşor să desfăşoare activităţi fizice, să înveţe să înoate, spre exemplu şi învaţă mai uşor să meargă pe bicicletă sau să conducă.

"Creierele bărbaţilor facilitează conexiunile între percepţie şi acţiuni coordonate, în timp ce creierul feminin facilitează comunicarea între modul de procesare analitic şi cel intuitiv. Rezultatele arată diferenţe fundamentale între sexe din punct de vedere al arhitecturii cerebrale", se arată în concluziile studiului.