Curtea de la Luxemburg a luat această hotărâre marţi, după ce i s-a cerut o decizie preliminară de către Curtea de Apel Braşov, în cauza Mihai Manea împotriva Prefecturii Braşov - Serviciul public comunitar regim de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
La începutul anului 2013, Manea a solicitat înmatricularea în România a unui autovehicul rulat pe care l‑a achiziţionat din Spania, unde maşina fusese înmatriculată ca nouă în 2005. Autoritatea română competentă a condiţionat înmatricularea de plata taxei auto prevăzute de Legea nr. 9/2012.
Întrucât a considerat că Legea nr. 9/2012 este incompatibilă cu articolul 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), Manea a sesizat Tribunalul Braşov, pentru ca acesta să oblige autoritatea menţionată să înmatriculeze maşina fără a cere plata taxei auto.
Prin hotărârea din 24 septembrie 2013, Tribunalul Braşov a respins această acţiune. Împotriva hotărârii, reclamantul a formulat recurs la Curtea de Apel Braşov.
"Deşi precizează că, potrivit propriei jurisprudenţe, Legea nr. 9/2012 este compatibilă cu articolul 110 TFUE, Curtea de Apel Braşov arată că o altă curte de apel din România a pronunţat o hotărâre în sens contrar şi că, în consecinţă, se impune o decizie preliminară a Curţii (CJUE, n.r.) pentru a se asigura aplicarea uniformă a dreptului Uniunii", se arată în decizia CJUE.
Citeste mai mult pe Mediafax