Există însă cheltuieli suplimentare, cum ar fi impozitele, întreținerea, reparațiile, asigurările sau combustibilul care se adună de-a lungul timpului. În unele țări, să fii proprietar de autoturism reprezintă un adevărat lux. Din fericire, România nu face parte dintre ele.
Află care sunt țările unde să ai o mașină reprezintă un lux
La noi, aproape oricine își poate permite o mașină. Prețurile atât pentru cele noi, cât și pentru cele second-hand sunt pentru toate buzunarele. Taxele și impozitele sunt relativ mici, mai trebuie doar să-ți faci calculul asigurarii RCA, să alegi varianta potrivită pentru tine și poți porni la drum.
Situația stă cu totul altfel în alte colțuri ale lumii. Avem în primul rând țările comuniste, precum Cuba sau Coreea de Nord și chiar China, unde statul deține monopolul. În Cuba, cu toate că piața a fost declarată liberă încă din 2011, taxele impuse de stat sunt în continuare imense și oamenii preferă să își repare modelele din anii ‘70-’80. În Coreea de Nord, doar elitele au acces la mașini străine. Restul populației trebuie să se mulțumească cu Pyeonghwa, marca locală ce produce sub 1.000 de autoturisme pe an. Și chinezii pun foarte mare accent pe producția locală, iar cei care vor să-și cumpere o mașină din străinătate sunt nevoiți să plătească sume colosale pe taxele de import.
Rămânem în Asia, iar Indonezia, Malaezia și Singapore sunt țările unde este un adevărat lux să deții un autoturism. Taxele pot majora valoarea unei mașini cu până la 300% și, spre exemplu, prețul unei Toyota Prius poate sări chiar de 65.000 de euro.
Nicaragua este țara în care este foarte scump, dar în același timp foarte periculos să îți iei un automobil. Pe lângă faptul că te va costa o avere, ai toate șansele să îți fie furată mai repede decât te-ai aștepta. Alte țări de evitat sunt Turcia (vezi mai jos de ce), Brazilia, Rusia, Guatemala și Mexic.
Vezi care sunt țările cu cele mai mici costuri de întreținere
Englezii de la Scrap Car Comparison au alcătuit o statistică a țărilor unde să ai mașină reprezintă un lucru accesibil pentru aproape oricine. S-au luat în calcul prețurile de achiziție pentru două modele populare, Volkswagen Golf și Toyota Corolla, taxele, asigurările, costul reparațiilor și s-au raportat la salariul mediu anual. România nu se află nici în acest top, pentru că nu există destule informații. Se pare că cei mai norocoși sunt australienii, care nu trebuie să cheltuiască decât 49,48% din salariul pe un an pentru a-și putea permite un autoturism. Americanii sunt pe locul al doilea, cu un procent de 54,87 %, iar danezii pe trei, cu 60,34%.
Iată topul complet:
- Australia - 49,48%
- Statele Unite ale Americii - 54,87%
- Danemarca - 60,34%
- Canada - 64,40%
- Suedia - 75,84%
- Germania - 78,44%
- Țările de Jos - 85,65%
- Franța - 87%
- Regatul Unit - 89,36%
- Finlanda - 91,58%
La polul opus, conform aceleiași publicații, Turcia este țara în care să cumperi și să întreții o mașină este extrem de costisitor. Costurile de achiziție și întreținere reprezintă de mai bine de șase ori salariul anual - 652.29%. Argentina și Columbia completează acest podium al țărilor în care nu oricine își poate permite o mașină.
În cazul în care vrei să emigrezi și să ai propriul autoturism, acum știi spre ce țări este bine să te orientezi și pe care trebuie să le eviți.
Sursă foto: Shutterstock.com