Cu totii banuiam de ceva saptamani ca Lamborghini isi va aniversa cei 50 de ani in cel mai nebun mod cu putinta. Dar Lamborghini Veneno a intrecut toate asteptarile la Salonul Auto de la Geneva. Si i-a facut pe cei care si-au comandat deja un McLaren P1 sa-si planga in pumni de ciuda! Monstrul venit din Sant’Agata arata si costa fioros. Din pacate, Pamantul se va bucura de numai 4 modele. Trei dintre ele vor face ravagii pe strazi, iar ultimul va fi pastrat ca amintire in muzeul Lamborghini.

Lamborghini Veneno - 2

Masina arata demential de la un capat la altul, plina de fibra de carbon, prize de aer, aripi si aripioare, ornamente si elemente aerodinamice mai multe decat pe un monopost de F1. E veninos de agresiva. De fapt, in traditia Lamborghini, nici macar numele nu a fost ales la intamplare. Veneno e numele unui taur devenit faimos in 1914, dupa ce a omorat un matador.

Lamborghini Veneno e construit pe plaftorma Aventador-ului si are acelasi V12 de 6,5 litri, cu transmisie integrala in 7 rapoarte. Doar ca puterea motorului a crescut cu 50 CP, de la 690, cat avea Aventadorul la 740. O herghelie intreaga, care atinge suta la ora in 2.8 secunde, prinde o viteza maxima de 354 km/h si cantareste putin sub 1.450 kg. Intr-o era a masinilor care trec lejer de 1.000 CP, nu pare mult. Ca performanta, McLaren P1 sta mai bine. Probabil si noul Ferrari, dar numai un nebun se mai uita la cateva sutimi de secunda sau kilometri in plus cand ai in un Veneno in fata ochilor.

Lamborghini Veneno - 5

Lamborghini Veneno - 9

Spre deosebire de Aventador, fiecare panou al caroseriei este construit din fibra de carbon ranforsata cu polimeri. Ideea a fost sa imbunatateasca indicele aerodinamic dar si sa creasca forta de apasare. Veneno a fost proiectata pentru a reda aerodinamica unei masini de curse si arata ca proaspat iesita de la LeMans. Din punctul asta de vedere seamana cu prototipul Audi R18 quattro. Blocurile optice sunt in forma de Y, caporta a fost reproiectata, iar prizele de aer sunt absolut enorme. Spatele arata ca un monstru marin, cu linii ce converg spre eleronul imens si difuzor.

Cei trei norocosi care vor avea masina asta probabil au platit deja 3,6 milioane de euro. Restul de aproape sapte miliarde se vor multimi cu poze si filmulete.