Unul dintrei ei, un inginer din Deva a prezentat un sistem original cu ajutorul caruia soferii isi pot alimenta autovehiculele cu lichid de parbriz.

Inventia inedita ar putea fi montata in benzinarii sau parcari. Un altul a pus la punct o metoda de inchidere a gazelor in caz de cutremur. Corneliu Birtok-Baneasa a cucerit pana acum sapte medalii, intre care cinci de aur, toate la Salonul de Inventica de la Geneva. Ultima lui isprava este un dispozitiv care ii ajuta pe soferi sa alimenteze masinile cu lichid de parbriz.

Sistemul elimina timpul pierdut pentru reincarcarea manuala a rezervoarelor, dar ar putea scadea si costurile pentru fiecare sofer, avand in vedere ca in cazul in care va fi implementat, benzinariile vor cumpara lichidul en-gros, la un pret mai mic.
Corneliu Birtok-Baneasa, inventator: "Ideea a plecat de fapt din dezavantajele metodei clasice, cea de alimentare cu bidonul care este destul de greoaie, iti pune anumite provocari fizice si, bineinteles, dupa cum ati vazut pana la un sfert din lichidul de parbriz se duce pe langa."

Pentru asta, Corneliu Birtok-Baneasa a primit medalia de aur si felicitarile juriului. Si colegul sau, timisoreanul Remi Radulescu, prezent si el la Genva, s-a intors, pentru a 6-a oara consecutiv, cu premiul intai. Din cele 38 de inventii, dispozitivul romanului a fost cel care a atras atat atentia juriului cat si a celor peste 60.000 de vizitatori.

Remi Radulescu, inventator: "Am adus un plus de imagine tarii noastre. Eu anul acesta am prezentat un dispozitiv mecanic pentru inchiderea gazelor la cutremur."

Prototipul are forma unei butelii, iar dimensiunea variaza in functie de diametrul conductei de gaze la care va fi atasat. In cazul unui cutremur de 5 grade pe scara Richter, alimentarea cu gaz se intrerupe mecanic si astfel pot fi prevenite accidente extrem de grave sau explozii devastatoare.

O alta inventie a romanului, premiata anul trecut cu aur, tot la Geneva, este instalatia pneumatica de scuturat pomi. A treia medalie de aur romaneasca a fost obtinuta de Narcisa Mederle pe un proiect privind apicultura.