Asta e intrebarea de la care au pornit niste spanioli. Project Carma e numele actiunii care vrea sa arate ca orice masina are dreptul la a doua sansa. “Vietile noastre sunt dominate de masini! De cand le cumparam pana ajung la fier vechi. Nu putem schimba raul facut de poluarea lor, dar ne putem revansa. Fata de mediu si fata de oameni”, spune Pedro Carvalho. Alaturi de prietenul sau, Vitor Peixoto, spaniolul a mers la fier vechi, a gasit o rabla si a transformat-o intr-o bicicleta.
Cei doi au folosit o multime de piese de la masina, dar nu a fost usor. Tubulatura a servit drept sasiu, angrenajele transmisiei au ajuns pe post de foi si pinioane, pana si joja de ulei sau manerele portierelor si-au gasit o utilizare. Saua bicicletei a fost creata din bucati de tapiterie, manerele ghidonului din furtunasele de cauciuc, iar portiunile reflectorizante din blocurile optice au ajuns pe post de stopuri sau ochi de pisica. Singurele piese noi sunt cauciucurile.
“Stiam ca intr-o masina vom gasi piese pentru bicicleta. Era evident. Partea mai grea era cum sa construim o bicicleta functionala, folosind cat mai multe piese. Insa am reusit”, sunt mandri cei doi spanioli.
UITE CUM ARATA BICICLETA CONSTRUITA DIN PIESE DE MASINA:
Creatia lor are si un nume – Carma. Bicicleta nu-si reneaga trecutul. Drept dovada, pe post de certificat de nastere a primit placuta de identificare a masinii defuncte. Acum, Carma face turul Spaniei, in incercarea de a promova miscarea curata, fara poluare. Fiecare kilometru facut de bicicleta e monitorizat prin GPS si inseamna un kilometru mai putin fara a arde combustibil.