Un video în care apar vehicule militare ale Armatei SUA s-a viralizat pe diferite rețele sociale. În imagini se „acreditează ideea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina”.
„O nouă știre falsă”
MApN reacționează la filmuleț și atrage atenția asupra dezinformării: „Reapar știri false cu privire la forțele aliate staționate în România”. Ministerul Apărării Naționale subliniază că blindatele americane se deplasau doar pentru instrucție în poligonul de la Babadag.
The US Army was recorded in Romania today, heading for the Ukrainian border.
Looks like the US doesn’t want to take any chances if there would be a Russian amphibious attack on Budjak, followed by an offensive towards Transnistria/Moldova.
????????????????????????pic.twitter.com/z2pFzhOnsp
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 27, 2022
"Vă semnalăm o nouă știre falsă, postată pe diferite platforme online în România și în alte țări, care acreditează ideea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina.
În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogalniceanu, la începutul acestui an.
Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați.
Astfel de imagini vor mai apărea: Coloanele militare ale aliaților vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor
Activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și facilitățile de instruire în comun.
Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile "Comunicate de presă" și pe platforma "InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/"), cât și pe canalele oficiale din Social media.
Informații verificate și actualizate cu privire la activitățile desfășurate de militarii români și aliați pot fi găsite pe paginile oficiale de Internet ale MApN și ale marilor unitati din țară, precum și pe conturile deținute în rețelele de socializare ale structuror militare participante."