pragul de 10 miliarde de dolari, după ce recesiunea i-a determinat pe oameni să redescopere "magia" sălilor de cinematograf.
Potrivit boxofficemojo.com, până la data de 26 decembrie, încasările din 2012 provenind din vânzările de bilete în America de Nord pentru primele 10 filme au totalizat 10,409 miliarde de dolari. Această cifră este destul de apropiată de recordul absolut în domeniu, stabilit în 2009 - când încasările pentru primele zece filme de pe piaţa nord-americană au totalizat 10,59 miliarde de dolari. În 2010, încasările pentru primele zece filme au totalizat 10,56 miliarde de dolari.
2012 a fost, totodată, un an în care au fost lansate ultimele filme din câteva francize de succes, primele filme din francize noi, dar şi un nou lungmetraj din franciza "James Bond", care a împlinit 50 de ani de existenţă.
Din punct de vedere al încasărilor, filmul "The Avengers", regizat de Joss Whedon, a făcut istorie în 2012, afirmă blogul publicaţiei The Guardian. Realizat pe baza personajelor din benzile desenate Marvel, "The Avengers" a fost lansat în aprilie şi a obţinut încasări de 1,511 miliarde de dolari, ocupând locul al treilea în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie. Prima lansare pentru compania Marvel sub umbrela grupului Disney, "The Avengers" reprezintă fără îndoială un semn de bun augur şi un succes pentru celebrul studio hollywoodian, care va profita în anii şi în deceniile următoare de această asociere avantajoasă cu benzile desenate, în condiţiile în care a achiziţionat deja studiourile Pixar şi compania Lucasfilm, cumpărată cu 4 miliarde de dolari în a doua jumătate acestui an.
"The Dark Knight Rises", ultimul film din trilogia "Batman" regizată de Christopher Nolan, a fost lansat în iulie şi avut la rândul său o evoluţie foarte bună în box office, generând încasări de 1,081 miliarde de dolari pe plan mondial.
Peisajul cinematografic a trecut în 2012 printr-o perioadă de tranziţie. În condiţiile în care francizele "Harry Potter", "Twilight" şi "Batman" şi-au lansat ultimele filme în acest an (sau cel puţin ultimele pelicule anunţate în prealabil), iar altele au decis să îşi acorde un nou ciclu de viaţă ("James Bond", "Men in Black", "Spider-Man", "Jason Bourne", "Ice Age"), acest an va rămâne în istorie şi pentru apariţia pe piaţă a unor francize noi: "The Hunger Games", "Prometheus", "The Hobbit" şi "Jack Reacher".
2012, când Paramount şi Universal, două dintre cele patru mari studiouri hollywoodiene, au împlinit 100 de ani de existenţă, este însă şi anul în care niciunul dintre acestea nu a reuşit să treacă de pragul de încasări de 3 miliarde de dolari pe plan internaţional (un record reuşit de Paramount în 2011).
De fapt, un singur studio - Sony - a reuşit să obţină peste 2 miliarde de dolari pe plan internaţional (deşi noua peliculă "The Hobbit", lansată în decembrie, ar putea aduce încasări colosale pentru studiourile Warner).
Se pare că Sony va câştiga detaşat competiţia cu studiourile rivale, întrucât trei dintre filmele sale figurează în topul 10 al filmelor cu cele mai mari încasări din acest an pe plan mondial ("Men in Black 3", "The Amazing Spider-Man" şi "Skyfall").
2012 a reprezentat şi anul în care s-au impus, prin prisma încasărilor, filmele SF sau ale căror subiecte sau mijloace de realizare intră în sfera SF (efecte speciale, animaţii, creaturi supranaturale). Astfel, în Top 10 al încasărilor sunt prezente nu mai puţin de nouă pelicule aparţinând acestui gen, singura excepţie fiind filmul de acţiune "007: Coordonata Skyfall", al 23-lea lungmetraj din franciza "James Bond".
În 2012, potrivit boxofficemojo.com, pe primul loc în box office-ul mondial s-a situat filmul "Răzbunătorii/ The Avengers", care a avut încasări de 1,5 miliarde de dolari.
Pe locul al doilea se află o altă peliculă SF, "Cavalerul negru: Legenda renaşte/ The Dark Knight Rises", cel mai recent film din seria "Batman", care a obţinut încasări de 1,08 miliarde de dolari.
Podiumul a fost completat de filmul de acţiune "007: Coordonata Skyfall", care a generat încasări de 974,2 milioane de dolari.
Poziţiile următoare au fost ocupate, în ordine, de animaţia "Epoca de gheaţă 4: Continente în derivă/ Ice Age: Continental Drift" (875,08 milioane de dolari), filmul cu vampiri "Saga Amurg - Zori de Zi. Partea II/ The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2" (795,9 milioane de dolari), SF-ul inspirat de benzi desenate "Uimitorul Om-Păianjen/ The Amazing Spider-Man" (752,2 milioane de dolari), animaţia "Madagascar 3: Fugăriţi prin Europa/ Madagascar 3: Europe's Most Wanted" (742,11 milioane de dolari), SF-ul "Jocurile foamei/ The Hunger Games" (686,53 milioane de dolari), SF-ul "Bărbaţi în negru 3/ Men in Black 3" (624,02 milioane de dolari) şi animaţia "Neînfricată/ Brave" (535,33 milioane de dolari).
În ceea ce priveşte filmele realizate în afara Statelor Unite, comedia franceză "Intouchables", regizată de Olivier Nakache şi Eric Toledano, este singurul lungmetraj vorbit într-o altă limbă decât cea engleză care a avut un succes de casă impresionant. Produs de fraţii Weinstein, filmul a avut un box office decent în Statele Unite (10,08 milioane de dolari), însă a reuşit un total mondial absolut impresionant (420,7 milioane de dolari), graţie succesului de casă înregistrat mai ales în Germania (79 milioane de dolari), Spania, Italia, Japonia şi Coreea de Sud.