ITP-ul auto, sau Inspecția Tehnică Periodică, este o procedură obligatorie prin care automobilele sunt verificate din punct de vedere tehnic, pentru a se stabili dacă acestea pot fi puse în circulație fără a afecta mediul înconjurător și fără a pune în pericol siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic. Legat de acest subiect, poți citi 6 întrebări și răspunsuri importante pe care merită să le știi.

Iată câteva informații importante despre ITP

Ce documente trebuie să se prezinte la ITP?

Pe lângă starea de funcționare a autoturismului, șoferii trebuie să aibă la îndemână documentele necesare ITP-ului auto. Astfel, conducătorul auto trebuie să dețina certificatul de înmatriculare, o asigurare RCA valabilă, cartea de identitate a autovehiculului și cartea proprie de identitate sau a persoanei care se prezintă la inspecție. 

De asemenea, în cazul în care autovehiculul este în leasing sau înregistrat pe o societate comercială, se poate prezenta copia cărții de identitate a autovehiculului cu ștampila în original.

Cine trebuie să se prezinte la ITP?

Prezența deținătorului mașinii la inspecție nu este obligatorie. Aceasta poate fi dusă de către oricine, atât timp cât prezintă actele necesare ITP-ului auto.

Dacă pierzi certificatul de înmatriculare al mașinii, trebuie să te adresezi stației unde ai făcut verificarea ITP în ultimii 2 ani, iar aceasta este obligată să elibereze un duplicat, taxa fiind una modică.

Unde se face ITP-ul?

O verificare ITP auto în România se face la orice stație autorizată RAR, fie independentă, fie din cadrul unui service auto. 

De altfel, cele mai multe stații sau service-uri menționează dacă au autorizația respectivă. În acest fel, dacă observi aceasta mențiune, te poți prezenta la acea acolo pentru inspecție.

Ce se verifică la ITP?

Înainte de a se prezenta la inspecție, șoferii trebuie să se asigure că mașina este curată, mai ales caroseria, şasiul, ansamblurile, precum şi subansamblurile ce se vor verifica la ITP-ul auto. 

În plus, este obligatoriu ca anvelopele să fie corespunzătoare anotimpului și în stare bună de funcționare. Pentru a evita situațiile neplăcute, poți consulta ofertele online, pentru a echipa mașina cu cauciucuri de iarnă de la Anvelope-Oferte, ce îți ofertă acel plus de siguranță de care ai nevoie. De asemenea, asigură-te că pneurile sunt umflate la presiunea corespunzătoare.

Cât costă un ITP?

Prețul unui ITP poate varia în funcție de stație. Toate acestea, însă, sunt obligate să afișeze costurile serviciilor, astfel încât clienții să poată vedea respectiva informație.

În cazul în care ai fost respins la ITP, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să remediezi defecțiunile constatate. De asemenea, costul pentru o nouă verificare scade în cazul în care te prezinți la aceeași stație în cel mult 30 de zile. Este interzisă punerea în circulație a automobilului după expirarea reviziei precedente. Prin urmare, este recomandat să te prezinți la inspecție cu câteva zile înainte ca revizia anterioară să expire.

Care este valabilitatea și cum se face verificarea unui ITP auto?

Valabilitatea unui ITP auto este de 2 ani în cazul autoturismelor de uz personal sau comercial și de 6 luni în cazul în care vehiculul este folosit pentru taximetrie sau școală de șoferi. În același timp, termenul pentru automobilele noi este de 2 ani.

Dacă nu cunoști cu exactitate valabilitatea ITP-ului tău, poți consulta rubrica "ITP valabil până la data de...", înscrisă pe certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

În concluzie, trebuie să te asiguri în permanență că ITP-ul este valabil, deoarece legea interzice circulația autoturismelor cu unul expirat, și că mașina se află în condiții optime de funcționare pentru a-l putea obține.

Sursa foto: envato.com