Indiferent că vrei să cumperi piese de mașină necesare unei revizii periodice sau pentru că ai lovit mașina, mereu apare aceeași dilema: cum să cumpăr piese la cele mai bune prețuri pentru mine?

Conform unui sondaj realizat de PieseAuto.ro, cea mai mare platformă online specializată pe anunțuri cu piese auto publicate de magazine și parcuri de dezmembrări din România, peste 75% dintre șoferii care au nevoie de piese apelează la mediul online.

Achiziția pieselor online, la fel ca și achiziția de haine, jucării sau chiar mâncare, a devenit o obișnuință în România. Circa 8 din 10 români au făcut cel puțin o achiziție de piese auto online în ultimii 2 ani, comandând piesa pe internet iar aceasta fiindu-le livrată la domiciliu. Asta înseamnă că numărul celor care se duc la service și comandă piesele direct de acolo este în scădere, la fel și al celor care le cumpără fizic dintr-un magazin.

Însă și la cumpărăturile online poți întâmpina situații neplăcute. Cele mai populare fiind prețurile mult prea umflate câteodată și riscul de a lua țeapă, dacă achiziționezi piesele de unde nu trebuie. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de aceste temeri, astfel încât să faci cumpărături în siguranță.

Cumpără piese auto dintr-un loc în care vânzătorii primesc calificative

Cea mai bună metodă pentru evitarea unor comenzi neonorate sau greșite, chiar și a tepelor, este să cauți o platformă online pe care vânzătorii care vând piese auto au feedback de la cumpărători. Un vânzător cu multe calificative înseamnă că a vândut multe piese iar cumpărătorii au fost mulțumiți, ceea ce îl face să fie de încredere. Un astfel de loc în care vânzătorii au la vedere “procentul de seriozitate” prin calificative primite este platforma PieseAuto.ro. La polul opus, dacă tu cumperi o piesă de la un vânzător despre care nu știi nimic, despre care nu ai idee cum s-a comportat în cazul altor comenzi făcute de alți șoferi, s-ar putea să ai surprize neplăcute.

Cere mai multe oferte ca să alegi cel mai bun preț

După ce ai scăpat de teama țepelor, vrei să te asiguri că obții cel mai bun preț. Așa că trebuie să cauți mai multe oferte de la diverși vânzători pentru aceeași piesă pe care o cauți, urmând că tu să alegi varianta optimă. Din fericire, în loc să cauți pe mai multe site-uri sau să contactezi mai multe magazine sau parcuri de dezmembrări, poți apela la o platforma care oferă serviciul de “Cerere Ofertă”. Nu te costă nimic și durează doar câteva minute, iar la final ofertele vin la tine în loc să le cauți tu.

De exemplu, Cererea de Ofertă de pe PieseAuto.ro funcționează astfel. Completezi în cererea de ofertă marca și modelul mașinii, menționezi piesa căutată, după care cererea pleacă la sute de vânzători diferiți care vând acea piesă. Ulterior, primești pe mail ofertele de la vânzători iar tu alegi cea mai bună oferta. Avantajul este că vei avea toate ofertele centralizate pe site astfel încât să vezi care are prețul mai bun cu tot cu livrare la tine acasă. Mai departe, alegerea este una ușoară.

Cumpără numai de la vânzătorii care dau garanție și acceptă retur

Pe lângă un sistem de calificative care “trădează” seriozitatea unui vânzător, o altă metodă pentru a identifica vânzătorii serioși este să vezi dacă oferă garanție și dacă acceptă returul pieselor. Conform legii, piesele noi sau second-hand cumpărate online beneficiază de garanție și pot fi returnate în termen de 30 de zile, însă nu toată lumea oferă aceste facilități. Pe o platformă specializată pe repere auto, în care activează vânzători verificați, aceștia vor oferi cumpărătorilor atât garanție, cât și posibilitate de retur a piesei dacă există vreo problemă.

În concluzie, când cumpărăm piese auto avem posibilitatea să le cumpărăm din locuri de încredere, dar și la prețuri foarte bune. În primul rând, ne asigurăm că obținem cel mai bun preț după ce comparăm ofertele primite. După care ne asigurăm că piesele cumpărate sunt dintr-un loc în care vânzătorii au calificative, arătându-și astfel seriozitatea, și unde ți se oferă garanție și retur. Dacă bifăm aceste criterii vom fi siguri că economisim sume frumoase de bani și că nu vom avea probleme cu eventuale comenzi greșite sau piese necorespunzătoare.