Intervalul de kilometri sau de timp la care trebuie înlocuită distribuția unui vehicul este comunicat de către producător în cartea tehnică. Există două tipuri de distribuție: pe lanț sau pe curea. Distribuția pe lanț este mai costisitoare, dar se înlocuiește la un număr mai mare de kilometri, în timp ce curelele se schimbă mai des, cu un cost mai mic. Dacă dorești să înlocuiești kitul de distribuție, găsești online piese auto VW sau pentru orice alt producător auto.
Care este rolul distribuției unei mașini?
Motoarele auto cu ardere internă au nevoie în permanență de oxigen care ajută la arderea combustibilului. În urma acestei arderi rezultă gaze reziduale care trebuie evacuate din interiorul cilindrilor. Rolul sistemului de distribuție este să evacueze gazele arse și să alimenteze cu aer proaspăt cilindrii motorului. Dacă acest proces de admisie și evacuare se desfășoară în bune condiții, iar piesele componente sunt schimbate la timp, motorul funcționează corect și durata de viață se prelungește. Deoarece arderea eficientă influențează cantitatea de combustibil consumată, buna funcționare a distribuției este importantă pentru a obține un consum bun de carburant.
Ce conține kitul de distribuție?
Kiturile de distribuție diferă în funcție de echiparea mașinii, pe lanț sau prin curea de cauciuc. La momentul reviziei trebuie înlocuite cureaua dințată de angrenare, rola întinzătoare, rola de ghidare și pompa de apă. Întregul sistem de distribuție este alcătuit din culasă, culbutori, galerie de evacuare, canale de legătură, supape și axuri de evacuare și de admisie. Cureaua de distribuție (sau lanțul, după caz) face legătura dintre arborele cotit și axul cu came, punând în mișcare toate aceste componente.
Când trebuie înlocuită distribuția?
În cazul unei mașini noi, vei fi anunțat de dealer la ce interval de timp sau kilometri parcurși trebuie să înlocuiești kitul de distribuție. Dacă ai cumpărat o mașină la mâna a doua și nu ești sigur de momentul ultimei schimbări a acestor piese, cel mai înțelept ar fi să faci această investiție și să ții cont când va fi următoarea. În general, în cazul distribuției pe curea, componentele se înlocuiesc la 4 ani sau 60.000 de kilometri. În funcție de calitatea combustibilului, a uleiului de motor și a filtrelor cu care echipezi mașina, dar și de stilul de condus al fiecăruia, aceste valori pot crește până la 10 ani și chiar 120.000 de kilometri. Cartea tehnică a mașinii îți oferă toate informațiile necesare despre acest schimb.
Ce riști dacă mergi cu distribuția defectă?
Distribuția mașinii este un sistem atât de complex, încât orice componentă care cedează poate provoca daune importante. În camera de ardere se ating temperaturi foarte mari, iar piesele pe care le pun în mișcare cureaua sau lanțul de distribuție sunt întinse la maximum cu ajutorul rolelor. Ruperea curelei sau a rolelor de distribuție în timpul mersului provoacă blocaje sau distrugeri ale culasei, supapelor, blocului motor, arborelui cotit sau pistoanelor. Într-o astfel de situație, mașina devine nedeplasabilă, singura variantă pentru a ajunge cu ea într-un atelier auto fiind cu ajutorul unei platforme. Din acest motiv, defectarea unei singure piese din angrenaj atrage un efect de domino, ajungând chiar până la distrugerea motorului.
Deoarece piesele componente ale sistemului de distribuție sunt foarte importante pentru buna funcționare și întreținerea pe termen lung a motorului mașinii, calitatea acestora este un aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi. Mecanicul sau reprezentanții service-ului auto care se ocupă de întreținerea mașinii tale trebuie să te anunțe din timp când se apropie momentul înlocuirii kitului și să-ți recomande produse de calitate, cu garanția pieselor și a lucrării.