Ai hotărât să îți achiziționezi o mașină și optezi pentru una second-hand? Dacă știi cum să o alegi, s-ar putea să fie una dintre cele mai bune opțiuni pentru tine. Chiar dacă nu pare, sunt foarte multe mașini second-hand extrem de bine întreținute și care au puțini kilometri reali, așa că înarmează-te cu răbdare și nu te descuraja dacă nu găsești din prima ceea ce îți dorești. Iar dacă ai optat pentru o mașină în stare bună, dar căreia vrei să îi schimbi anumite piese (pentru siguranță) îți recomandăm să le comanzi online. Spre exemplu, de pe AutoEco.ro poți comanda piese VW, Ford, Audi, Dacia, Fiat și așa mai departe la prețuri foarte bune. În continuare, îți prezentăm câteva aspecte de care să ții cont în momentul în care alegi mașina.
Vânzător particular, reprezentanță auto sau dealer auto?
Căutarea mașinii perfecte pentru tine nu va fi una ușoară. Puține sunt persoanele care au găsit o mașină bună din primele încercări, așa că te sfătuim să te înarmezi cu multă răbdare. Sursa de unde vei achiziționa mașina este foarte importantă. Cele mai multe persoane optează pentru vânzători particulari pentru că prețurile sunt mult mai mici și nu mai există comisioane de intermediere. Însă și riscurile sunt mari: poți achiziționa o mașină cu istoric incert sau au fost cazuri în care mașina era furată și noii proprietari au aflat abia când au încercat să o înmatriculeze. Nu înseamnă că toate mașinile vândute de persoane fizice au probleme, ci doar să încerci să afli cât mai multe informații înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.
Indicii ale unor reparații nereușite
Probabil știi și tu acele ateliere auto necorespunzătoare în care mașinile sunt reparate fără a se consemna modificările în cartea de service. Din nefericire, tot mai multe persoane aleg să își repare mașinile în service-uri auto care nu acordă atenție calității și unde prețurile sunt mult mai mici. În plus, unele acceptă și reparații ale unor mașini lovite, dar care nu au declarat accidentul la poliție. Pentru a te feri de astfel de mașini, este bine să inspectezi mașina în detaliu: chiar și o persoană care nu se pricepe poate să vadă anumite indicii ale reparațiilor nereușite.
Interiorul mașinii
Nu există scuză pentru un interior al mașinii deteriorat. Orice șofer știe că există metode prin care poți păstra tapiseria, bordul și elementele de interior în stare cât mai bună timp de mulți ani. Pe lângă modul în care arată interiorul, acordă atenție și mirosurilor: dacă simți un miros de mucegai, nu achiziționa mașina: este semn că apa s-a infiltrat și este foarte posibil să existe mari probleme ascunse. De asemenea, mirosul de tutun reprezintă o altă problemă: chiar și cu soluțiile moderne, acesta este câteodată imposibil de înlăturat, iar dacă se reușește, operațiunea va costa foarte mult.
Test drive
Testul suprem pentru alegerea unei mașini second-hand este bineînțeles test drive-ul. Dacă proprietarul nu acceptă să conduci personal mașina sau dacă nu își dorește să facă un astfel de test, nu o cumpăra. Doar conducând mașina îți vei da seama dacă este cea potrivită pentru tine și dacă nu cumva există anumite defecte ce nu se văd.
Uzura generală a mașinii
Există mașini mai vechi de zece ani care arată spectaculos și mașini de maxim cinci ani care sunt numai bune de casat. Contează foarte mult modul în care mașina a fost întreținută atât pe interior, dar și pe exterior. O mașină care deja prezintă semne de rugină nu este de luat în calcul, oricât de bun ar fi prețul: vei investi foarte mult în reparații ulterior.
Sperăm ca aceste informații să te ajute să iei cea mai bună decizie și să găsești mașina perfectă!