Până în prezent, pe străzile din România puteau fi văzute mașini cu plăcuțe de înmatriculare care aveau numerele și cifrele în culoare neagră, roșie sau chiar albastră, dacă vorbim de vehiculele unor anumite instituții.

Potrivit unei informații pe care Ministerul Afacerilor Interne a postat-o pe site-ul oficial, de acum înainte proprietarii de autovehicule pot opta și pentru plăcute de înmatriculare care au numerele și cifrele de culoare verde! Însă, pentru acestea trebuie îndeplinite obligatoriu anumite criterii.

„Cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, conform datelor deținute de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale. Ieri a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne, viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde, pentru mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător. Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a numerelor verzi, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ. Conform prevederilor Ordinului Comun, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va efectua toate demersurile necesare punerii în aplicare a acestuia. De asemenea, DRPCIV evaluează și monitorizează activitățile desfășurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, la nivel național”, este mesajul apărut pe 29 aprilie 2022 pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.