dar reducerea de preţ la achiziţionarea unei maşini noi va fi contravaloarea unui singur tichet, a anunţat marţi ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Prezentă la deschiderea Târgului Romenvirotec de la Romexpo, ministrul Rovana Plumb a răspuns la întrebările jurnaliştilor legate de Programul "Rabla" pe 2013, care va fi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului în 15 aprilie.
Ministrul Mediului a spus că după lansarea în dezbatere publică, va mai trece o săpătămână, în care se aşteaptă observaţiile şi propunerile celor interesaţi, înainte ca programul să poată începe. Modul în care se va desfăşura programul va fi stipulat într-un ghid de finanţare, aprobat prin ordin de ministru, astfel că nu va fi necesară adoptarea de către Guvern.
Până în acest moment, este sigur că valoarea voucher-ului va fi de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei, a precizat ministrul Rovana Plumb.
Pentru casarea unei maşini va fi acordat un voucher, care va putea fi folosit pentru achiziţionarea unui automobil nou sau va putea fi vândut de către proprietar.
" Cu siguranţă va fi posibilă înstrăinarea tichetului, pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au posibilitatea să îşi cumpere un autoturism numai în baza tichetului ", a spus Rovana Plumb.
Ministrul a adăugat că nu va mai exista posibilitatea obţinerii unei reduceri mai mari la achiziţionarea unui nou autoturism, prin prezentarea a până la trei tichete valorice de către cumpărător.
Întrebată care va fi bugetul alocat programului anul acesta, ministrul Rovana Plumb a spus că acesta este în evaluare, precizând totuşi că va fi "aproximativ egal, dar nu mai mare" faţă de cel de anul trecut.
Rovana Plumb a mai spus că, din Fondul de Mediu, din care este finanţat Programul "Rabla", trebuie restituită şi vechea taxă auto celor care au câştigat procesul intentat statului, suma necesară fiind estimată în acest moment la un miliard de lei. De la începutul acestui an a fost restituită suma de aproximativ un milion de euro.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb declara, sâmbătă, la Alba-Iulia, că noul program pentru stimularea înnoirii parcului auto nu se va mai numi "Rabla" deoarece ministerul are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare.
"Programul nu se va mai numi "Rabla". Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectivă. În afară de bonusul pe care l-am luat în calcul la achiziţionarea unei maşini electrice, de 2.500 de euro pe maşină achiziţionată, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, avem în vedere şi acordarea unor bonusuri în cadrul acestui nou program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru România", a afirmat Rovana Plumb.
Ea nu a dorit să dezvăluie posibilele nume ale programului, spunând doar că se lucrează "pe trei formule".
Rovana Plumb anunţa în ianuarie că Ministerul Mediului vizează schimbări în Programul "Rabla", care s-ar putea aplica maşinilor non-euro, Euro 1 şi Euro 2, printre care creşterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar şi acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.
Ulterior, ministrul a anunţat că şi maşinile Euro 3 mai vechi de 10 ani vor fi incluse în program.
În prezent, prin Progamul "Rabla", o persoană poate cumpăra o maşină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacţionate pe piaţa liberă.
În octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara că "ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie pentru cel care îşi casează maşina, nu pentru cel care o tranzacţionează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată".
Programul guvernamental de casare a maşinilor uzate, denumit Programul "Rabla", permite proprietarilor cu maşini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal şi poate fi vândut şi folosit de către "purtătorul" acestuia pentru a obţine reducerea la achiziţionarea unei maşini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.
Tichetele sunt acordate proprietarilor care îşi casează maşinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administraţia Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere.
Valorificarea la liber a voucherelor şi posiblitatea achiziţionării unei maşini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul "Rabla".
În 2010 au fost casate prin Programul "Rabla" 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de maşini noi cu ajutorul bonurilor valorice, faţă de 32.327 de maşini scoase din uz prin ediţia 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârşitul fiecărui an.
În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate şi achiziţionate 15.149 de autovehicule noi, dintre care, 4.740 de origine autohtonă, potrivit raportului AFM pe 2012. Pentru achiziţionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.
Anul trecut, AFM a alocat pentru derularea Programului "Rabla" un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei.