Cel mai greu in Romania e sa intelegi mersul lucrurilor, nu lucrurile. De la cele simple pana la cele complicate. Daca in al doilea caz ai o scuza sau nevoie de un IQ, in primul e Statul de vina. Pentru ca Statul complica teribil orice prin niste mecanisme numai de El (Statul) stiute.

Exista regii, consilii, organizatii, primarii si tot felul de alte institutii relationate sau NU, depinde de caz.

Am un prieten caruia i s-a facut o nedreptate, noncoforma constitutiei pe care jura toata legea din tara asta ca o respecta. Omul a parcat la mai putin de 25 de metri de trecerea de pietoni si a avut nenorocul sa fie tras la sorti de cei care ridica masini. Ceva mai aproape de trecerea de pietoni zace insa o rulota abandonata din Neolitic. Intrebarea lui in fata judecatorului a fost clara: de ce pe mine si nu pe el?! Ok, un pic de capra a vecinului, dar omul are dreptate. O ragalie veche de 1.900 de ani zace, se descompune (deci polueaza) acumuleaza organisme mari, gri si paroase si are dreptul sa fie parcata la mai putin de 25 de metri de trecerea de pietoni.

O masina perfect functionala e supusa amenzii desi face infinit mai putin rau. Nu mai aducem in discutie ca orice lege trebuie sustinuta cu avertizari (semne de circulatie in cazul asta). Nu era nici un semn care sa-ti aduca aminte ca incalci legea. Tot in fata judecatorului, omul a prezentat un caz la intersectia Ritmului cu Pantelimon in care semnul de parcare permisa e la mai putin de 25 de metri de trecerea de pietoni. A mers atat de departe cu frustrarea incat a masurat cu ruleta 14,9 metri in cap.

Tot ce am povestit aici a fost expus in fata judecatorului cu dovezi foto (asa cum statul nu-ti da dreptul la foto/video decat daca il dai in judecata). Omul asta a venit cu poze facute pe barba lui, timpul si costurile lui, a dovedit ca legea nu e aceeasi pentru toti si a pierdut. Judecatorul i-a spus ca nu au cum sa ridice toate masinile si sa masoare toate locurile prin Bucuresti. Prietenul meu i-a raspuns clar ca un articol in Constitutie (parca “16”) spune ca noi, romanii, cetatenii acestei tari, avem drepturi egale in fata legii. Practic, judecatorul a recunoscut ca un pic de discriminare nu e moarte de om.

Statul a castigat pana la urma si asta e povestea. Niste legi facute de prosti pentru fraieri. Din pacate, prostii castiga, asa cum s-a intamplat si ultima oara si asa cum speram ca nu se va mai intampla si de data asta … Doamne ajuta, poate pentru prima oara!