Masina romaneasca standard, altfel fiabila si economica, iese de pe linia de asamblare la aproximativ 7.000 de euro. Butoanele de la bord inseamna GPS-ul care urmareste masina pe teren, girofarul si statia prin care politistul tine legatura cu baza, obtine informatii sau da alarma in caz de urgenta.
Masini similare au fost cumparate in anii 2008-2009 de politie la preturi care au ajuns pana la 34.000 de euro. Hai sa vedem ce fac azi americanii cu exact aceiasi bani.
In Las Vegas, George Buhnici a avut ocazia sa stea pe bancheta din spate a unei masini de politie din LAPD. Nu pentru ca ar fi facut vreo prostie, ci pentru ca a vrut sa vada o masina de politie foarte perfomanta.
Specificatii de masina sport pe un bolid de vanat si capturat hoti, tunat cu inteligenta: 6 secunde pana la suta si 370 de cai putere, o masina recunoscuta pe tot globul. De acum, dusa la extrem.
Totul incepe asadar cu o masina de strada in care politistii mai investesc doar 10.000 de dolari. Si asta cu grija pentru fiecare cent!
Daniel Gonzales, ofiter de politie LAPD: "Costa o treime din pret sa colantam masina, in loc sa o vopsim. Cand scoatem masina din uz, ca s-o vindem pe piata masinilor second-hand, dezlipim colantul si avem o masina complet neagra."
Tehnologia de la bord este impresionanta: "Aici sunt camerele de recunoastere a placutelor de inmatriculare. Poate citi numarul si la o viteza de 180 de mile pe ora".
Masina filmeaza in permanenta pe 360 de grade. Alte doua camere urmaresc discutiile politistului cand opreste pe cineva pe dreapta. Omul legii are si microfon fara fir. Arma secreta este insa camera cu termoviziune.
Daniel Gonzales, ofiter de politie LAPD: "Daca acest domn si-ar scapa tableta, noi o vom vedea imediat. Imaginati-va ca pe intuneric complet, totul s-ar vedea mult mai clar".
Polistitul nu ajunge sa vorbeasca pe statie decat in cazuri extreme. Datele personale, amprenetele, identificarea masinii sau chiar alertarea politiei canine se fac din calculatorul masinii, conectat permanent la baza de date a politiei. Vechiul laptop din bord a fost inlocuit cu o tableta.
O sa spuneti ca Politia Romana nu-si permite masini super-dotate care consuma 20 litri la suta de kilometri. Oricat de economic e si Loganul ratia de carburant se termina repede.
Dorinel Malcoci, lider de sindicat IPJ Timis: "100 impartit la 30 de zile, impartit la 3 schimburi inseamna 1,1 litri pe schimb. Pe o vreme ca asta, pornesti masina de 3 ori si ai terminat-o."
Nu este insa vorba doar de bani. Tehnologia momentului le permite politistilor americani sa-si doteze masinile cu numai 10.000 de euro peste pretul de fabrica al autoturismului. Toate aceste camere, calculatoare si lumini dubleaza eficienta omului de patrulare si salveaza tot mai multe vieti.
Los Angeles este azi un oras mai linistit decat in filme tocmai datorita unor investitii accesibile in tehnologii destepte.