Accizele la carburanti, tigari si bauturi alcoolice ar trebui sa scada cu 5 la suta de la 1 ianuarie, dar numai daca executivul nu va modifica iarasi Codul Fiscal. Institutul de Statistica a anuntat vineri ca inflatia medie din ultimul an a fost de 1,2 la suta, ceea ce inseamna ca accizele ar trebui calculate anul viitor la un curs de 4 lei si 50 de bani, fata de de 4 lei si 73 de bani anul acesta.

Efectul va duce la ieftinirea carburantilor cu 12 bani pe litru, a tigarilor cu 50 de bani pachetul si a bauturilor alcoolice cu un leu pe litru.

Lukoil si-a reluat activitatea

Rafinaria Petrotel-Lukoil a anuntat vineri dimineata ca isi reia activitatea chiar de vineri. Rafinaria a fost oprita vinerea trecuta, ca urmare a sechestrarii materiilor prime si produselor finite de catre procurori, care acuza compania de evaziune fiscala si spalare de bani in valoare de 230 de milioane de euro. Intr-un comunicat transmis agentiei Mediafax, Ambasadorul Rusiei la Bucuresti spune, fara sa aminteasca numele presedintelui Basescu, ca in problema Lukoil au aparut declaratii publice in care "s-a folosit un limbaj departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internationale".