Ca antrenor, trebuie sa stii ce iti doresti de la sportivii tai. Sa aiba o viata sportiva si sa fie sanatosi, sa fie sportivi de performanta in limitele vietii sociale sau sa fie sportivi de inalta performanta? Sa le luam pe rand.

Sportul de "frumusete" se face fara obiective. Placerea trebuie sa vina din participarea la antrenament. Sa recunoastem, natura nu ne-a inzestrat pe toti cu aceleasi calitati fizice si psihice, unii pur si simplu nu s-au nascut 'pradatori', cu un spirit competitiv la fel de puternic ca al altora. Salile de sport nu sunt umplute doar de campioni nationali, ci si de oameni pentru care satisfactia vine din promovarea in grad si din antrenamentele zilnice.

Sportul de performanta (ca sa nu zicem mica performanta) se face in limita in care sportivul se poate devota sportului. Unii dintre noi nu avem norocul de a avea o situatie sociala care sa ne permita sa ne petrecem tineretea in sala de sport. Trebuie sa muncim, sa mergem la scoala, sa ne ducem copilul la gradinita si asa mai departe. Trebuie in schimb ca sportivul sa fie constient ca nivelul la care intra in competitii nu este maxim iar rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor.

Sportul de inalta performanta in schimb este alta mancare de peste. Trebuie sa faci sacrificii si satisfactia vine doar din rezultate. Nu poti rezista in sportul de inalta performanta daca nu ai rezultate care sa te multumeasca.

Scopul meu ca antrenor este sa le dau sportivilor mei sansa de a evolua la potential maxim. Potential maxim inseamna ca toti cei 4 parametri importanti sa fie la nivel maxim.

Cei 4 parametri importanti sunt tehnica, tactica, conditionare fizica, psihic.

Nu exista unul fara celalalt iar evolutia in concurs a unui sportiv este o medie intre acesti parametri. Evident, fiecare parametru are o limita minima peste care trebuie sa treaca sportivul, si pe care trebuie sa le depasesti cat mai repede.

Abia apoi incepi sa capacitezi la maxim cei 4 parametri. In cazul in care un sportiv nu depaseste limita minima la un parametru, media va tinde spre 0. E ca la inmultirea cu 0. Degeaba ai tehnica de nota 10, tactica de nota 10 si psihicul de competitie la nota 10, daca rezisti maxim 1 minut in meci. Rezultatul va fi inevitabil 0.

CONCLUZIA: Nivelul la care performeaza un sportiv in concurs este strict legat de cei 4 parametri: tehnica, tactica, conditionare fizica si psihic.

SFATUL ANTRENORULUI: Cresteti sportivii pana depasesc limita minima la fiecare parametru, apoi incercati sa le maximizati si individualizati (parametrii) in functie de calitatile fiecaruia.