Evolutia copiilor poate fi foarte inselatoare! Vorbim astazi despre cele 3 lucruri pe care un antrenor nu trebuie sa le scape din ochi, si unde se poate pierde un sportiv talentat.

In primul rand trebuie sa tineti cont de cresterea copilului. Si o sa va dau un exemplu concret! Am in sala un sportiv care a crescut cam 20 de centimetri si tot atatea kilograme intr-un an. Tehnica nu mai corespunde vechilor parametri. Acum are alta distanta, alta alonja, alt ritm de a lupta si asa mai departe.

Drept dovada ca lovea debalansat, lent si asa mai departe. Am lucrat aproape un an doar la readaptarea tehnicii la fizicul pe care il stapaneste acum (1.75cm si 80kg la 14 ani!!!) si abia daca a ajuns la 80% din nivelul maxim. S-a mai oprit din crestere si am reusit sa reechilibram balanta dar inca mai avem de munca.

Un alt aspect important este motivarea copilului. Acesta trebuie sa vina de placere la antrenament si daca nu o face, il veti pierde. Tineti minte, scopul nu este sa (va) castige zeci de medalii in cariera, ci sa faca sport si Karate toata viata!

Poate cel mai important aspect dintre toate este mentinerea sportivului in sala. Pana la 14 ani, cand intra la liceu, il aduc parintii la sala, este OK. Apoi intervin anturajele de la scoala, iesiri in oras, iubite, iubiti, ore pana tarziu si asa mai departe.

Daca nu reusiti sa il treceti cu bine de primii doi ani de liceu, o sa il pierdeti. Sportivul trebuie sa inteleaga ca vine la antrenament de placere si ca o viata de sportiv de performanta este ceva la care multi viseaza dar putin reusesc sa o aiba. Drept dovada oamenii care se apuca de sport dupa 30 de ani si carora le pare rau ca nu s-au apucat mai devreme!

CONCLUZIA: Fiti atenti la dezvoltarea sportivului si aveti in vedere cresterea lui fizica, evolutia psihologica si mare atentie in primii 2 ani de liceu!

SFATUL ANTRENORULUI: Invatati-l sa devina dependent (de placere) de sala inca dinainte sa intre la liceu, altfel ii va fi greu sa aleaga intre a iesi cu noua lui iubita in parc si a veni la antrenament!