Tactica, cea mai mare problema a sporturilor de contact. O mica greseala si s-a dus naibii tot meciul. Pentru ca in regulament nu exista KO, fixare sau finalizare la sol, Karate-ul are un mic avantaj peste alte sporturi de contact pentru ca iti permite sa gresesti. Dar putin, foarte putin.

In primul rand trebuie sa intelegem ca tactica este de doua feluri. Cea proprie, pe care sportivul o aplica in meciurile cu sportivi pe care nu ii cunoaste si despre care nu stie ce pot.

A doua tactica este cea prestabilita. Este o tactica pe care o aplici in functie de adversarii pe care ii cunosti, deci este un fel de contra-tactica la tactica adversarului.

Ambele tactici se lucreaza in sala in exercitii de izolare dar si in sparringuri.

In ambele cazuri, atat pentru tactica proprie cat si pentru cea prestabilita, antrenorul trebuie sa tina cont de 3 lucruri:

1. distanta - este de 3 feluri: mare, mica si mixta. Difera de la sportiv la sportiv iar cel mai greu de contracarat este distanta mixta, unde intervine foarte mult timingul. In general sportivii ce au un dezavantaj de alonja cauta sa inchida mereu distanta, in timp ce sportivii cu alonja mai mare lupta de obicei din distanta mare.

2. unghi - este de 3 feluri si el: interior, in linie si exterior. In functie de timpul adversarului se lupta in linie sau in exterior, mai putin in interior, acolo unde intri practic in raza de atac pentru toate loviturile adversarului. Unghiul se face cu doua scopuri: 1 pentru un atac reusit si 2 pentru anihilarea armelor principale ale adversarului.

3. lungime - este de 2 feluri: scurta si lunga, in functi de pasii de atac. Exista atac pe un pas, in care sportivul acopera distanta repede, specific luptatorilor explozivi, si atac pe 2-3 pasi in care adversarul se retrage de la primul pas sau sportivul este mai lent.

CONCLUZIA: Tactica trebuie sa fie de cel putin 2 feluri. Una proprie si una adaptata, in functie de adversar. O singura tactica, ce nu se adapteaza in functie de adversar, limiteaza foarte mult sportivul. Din cei 3 parametri ai tacticii, distanta, unghi si lungime, primii doi alcatuiesc "deplasarea". In principiu cine conduce deplasarea conduce si meciul.

SFATUL ANTRENORULUI: Adaptati tactica in functie de fiecare sportiv, de calitatile fizice si psihice. Daca sportivul este greoi, clar nu e sportiv de contra. Daca nu este agresiv/dominant, clar nu este sportiv de atac.