Ce trebuie stiut inca din start despre tehnica este ca, desi se preda la fel, fiecare care sportiv are o tehnica individualizata. Fiecare sportiv isi adapteaza tehnica in functie de calitatile fizice, de motricitate, elasticitate si asa mai departe.
Tehnica se antreneaza de la primele antrenamente si pana cand sportivul isi formeaza un stil propriu de lupta. Dupa invatarea tehnicii, aceasta trebuie sa treaca prin mai multe etape de coerctare si perfectionare. Acest ciclu de invatare-perfectionare a tehnicii se repeta pentru fiecare procedeu pana cand sportivul ajunge sa aiba un bagaj tehnic suficient pentru a pune in aplicare cel putin 2 planuri tactice.
Pragul maxim al unei tehnici se atinge in momentul in care sportivul reuseste sa aiba traiectorie, viteza, timing si forta necesara unei lovituri perfecte. Fiecare dintre cele 4 caracteristici ale unei tehnici se antreneaza separat in perioada de invatare sau de perfectionare a tehnicii.
Dupa atingerea pragului maxim, singurul lucru pe care trebuie sa il faci e sa pastrezi parametrii tehnicii la nivel maxim si sa incepi sa adaptezi tehnica la cat mai multe scenarii ce apar in timpul meciului (si a aplicarii tacticii potrivite).
CONCLUZIE: Tehnica trebuie personalizata in functie de fiecare sportiv si trebuie supusa unui procesc de invatare-perfectionare pana cand atinge parametri maximi (traiectorie, viteza, timing si forta necesara unei lovituri perfecte.)
SFATUL ANTRENORULUI: Nu fortati sportivii sa dea "corect". Nu exista tehnica "corecta" in Karate, tehnica cea mai buna este aia pe care sportivul o da cel mai bine fara sa se expuna la contraprocedee.