Dincolo de beneficiile pentru sănătate, activitatea fizică te ajută, de asemenea, să vezi partea bună a vieții. Și da, este dovedit științific, sportul te face fericit, un element util în acest sezon de tranziție, când poate apărea astenia. Zilele mai scurte și vremea mai puțin favorabilă ne determină să rămânem în interior, iar această expunere redusă la lumina naturală poate accentua depresia sezonieră. Soluția este să ieși din casă, să te miști, să te bucuri de aer liber în timp ce faci o activitate fizică.
Iată mai jos câteva sfaturi care să te ajute să faci sport eficient și în sezonul rece.
Folosește accesoriile sportive potrivite
Căldura este eliminată prin extremitățile corpului, respectiv cap, picioare și mâini. Fii atent și protejează bine aceste zone, pentru a preveni răcirea corpului. Ai nevoie de echipament sportiv de bună calitate, călduros, ușor și care lasă pielea să respire. Protejează articulațiile sensibile la frig cu o pereche de colanți de alergare sau de ciclism care îți vor menține picioarele calde.
Foarte importante sunt șosetele. În sezonul rece, specialiștii recomandă renunțarea la șosetele din bumbac, un material prietenos cu pielea, dar care reține umiditatea, ceea ce va menține senzația de răceală. Alege sosete barbati confecționate din fibre animale, precum lâna fină, sau sintetice speciale, ori dintr-un amestec al celor două, foarte eficiente în ceea ce privește asigurarea unui nivel de căldură optim.
În cazul în care afară este foarte frig, ia în considerare purtarea mănușilor de mătase ca primul strat al celor de sport obișnuite, pentru o mai bună izolare. De asemenea, nu uita de o cagulă care să-ți protejeze capul și gâtul. Iar, pentru a reduce pierderile de apă și de calorii asociate cu inhalarea aerului rece și uscat, respiră pe nas sau printr-o eșarfă. Folosește ochelari de protecție pentru a evita efectele nocive ale soarelui, vântului și ploii și pentru a te proteja de posibilele deteriorări ale corneei.
Încălzește-te la interior
Încălzește-te, dacă este posibil, la interior înainte de a merge afară pentru a face sport, astfel încât mușchii, tendoanele, ligamentele, articulațiile, inima și plămânii să fie gata pentru efort. De asemenea, ține cont că ar trebui să limitezi intensitatea efortului cu cât temperaturile sunt mai scăzute. Frigul contribuie la creșterea nivelului de dificultate, iar o simplă plimbare pe jos sau o tură de jogging poate necesita tot atât de mult efort ca o alergare foarte rapidă pe o vreme mai caldă.
Hidratează-te corespunzător și nu uita de gustări
Frigul provoacă pierderi semnificative de apă, cu consecințe care sunt adesea subestimate. Ai grijă să rămâi hidratat înainte, în timpul și după ședința de mișcare. Dacă petreci mai mult de o oră făcând sport afară, ia cu tine o băutură izotonică. Bea lichide regulat, ceai fierbinte dacă este posibil, și nu uita de gustările care energizează corpul și pot combate frigul. Alege alimente precum batoane energizante, glucoză sau fructe uscate, deoarece digestia este îngreunată în timpul exercițiilor sportive.
Cu sfaturile de mai sus poți fi gata să faci față temperaturilor mai scăzute pentru a continua să practici un sport și în sezonul rece. Este important să fii atent și să alegi ținuta potrivită pentru a te proteja corespunzător de frig, indiferent de forma de mișcare pe care o practici în aer liber. Nu în ultimul rând, hidratează cu o cremă părțile corpului care sunt în contact cu aerul rece, pentru că pielea acestora se poate usca și deteriora.
Sursa foto: Shutterstock