Însă ceea ce puțini înțeleg de fapt este că toate aceste exemple au reușit să atingă anumite performanțe având în spate trei lucruri foarte importante: muncă, disciplină de fier și o echipă de profesionișți. Și anume, antrenori buni și un nutriționist. Vestea bună este că oricine poate să-și construiască un corp așa cum își dorește. Vestea mai puțin bună este că va trebui să apeleze la primele două reguli de mai sus: muncă și disciplină de fier. Iar aici se complică lucrurile.
5 cele mai frecvente greșeli pe care le faci când vrei să pui mușchi:
1. Nu realizezi cât de importantă e alimentația
Există o vorbă de aur: burta se pune în bucătărie și se dă jos tot în bucătărie. Sala nu face decât să îți modeleze corpul, însă “materialul de construcție” pentru mușchi vine din alimentație. În general, atât pentru cei care vor să slăbească, să se definească, dar și pentru cei care vor să pună masă musculară, alimentația contează în procent de 80%, în timp ce 20% reprezintă munca depusă constant la sală, dar și odihna. Alimentația este primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când îți propui să schimbi modul în care arăți, indiferent cum este acel mod. Pentru masă musculară, dincolo de antrenament, trebuie să fii pe surplus caloric, adică să mănânci mai multe calorii decât arzi.
Vei avea nevoie de proteine de calitate, pe care le poți obține din carne, acolo unde pieptul de pui este cel mai recomandat, ouă, somon, brânzeturi, alte lactate, dar și din ovăz, nuci și alune. Pentru masă musculară, vei avea nevoie de aproximativ două grame de proteine pe zi pentru fiecare kilogram din greutatea corpului tău. De aceea este important să apelezi la un magazin de proteine pentru a găsi cele mai bune suplimente alimentare care să-ți completeze mesele zilnice. De asemenea, mesele trebuie împărțite echilibrat, pe tot parcursul unei zile, în trei mese principale și două gustări. Și nu uita niciodată să mănânci proteine și carbohidrați după antrenament.
2. Crezi că totul vine repede și ușor
În primele săptămâni de sală și alimentație corectă vei vedea, spre surprinderea ta, unele schimbări spectaculoase. Masa musculară pe care o ai deja va ieși mai bine în evidență, spatele va sta drept mereu și brațele și corpul tău vor capăta o formă diferită față de ceea ce erai obișnuit până acum. Acesta este un efect similar cu cel pe care îl vezi atunci când încerci să slăbeșți: primele kilograme se duc cel mai repede, pentru că ele reprezintă mai mult apă eliminată din organism. Apoi vei rămâne să te lupți cu grăsimea încăpățânată care dispare cu multă muncă.
La fel și în cazul masei musculare. Transformările pe care le vezi la alții și pe care le admiri atât de mult au venit în urma unor ani de muncă, așa că cea mai bună recomandare pe care oricine ți-o poate face este să nu te aștepți la rezultate rapide. Mai bine pune-ți un obiectiv clar, ca în opt luni, spre exemplu, să ajungi într-un punct. Dacă vei reuși să te ții de treabă în această perioadă, atunci nimic nu te va opri să îți atingi și țelul la care visezi de mult timp.
3. Nu ai o rutină
Dar pentru a putea traversa o perioadă atât de lungă de timp va trebui să îți formezi o rutină. Acest lucru se traduce printr-un cuvânt simplu: disciplină! Un plan de antrenament săptămânal sau chiar lunar, unde vei putea alterna între exerciții, ca să-ți ții mereu corpul în priză, un plan de alimentație săptămânal, cu o agendă de notițe, observații și cu evoluția ta în toată această perioadă. Vei ajunge cu timpul să înveți să te bucuri la micile evoluții, pe care doar tu le vei sesiza la început. Crede-ne, dacă te ții de treabă în acest fel, este imposibil să nu observi un progres vizibil la fiecare 3 luni.
4. Nu șții exact ce vrei
Este una dintre problemele cu care se confruntă foarte mulți dintre cei care se apucă de sport și nu au experiență. În prima săptămână vrei să pui masă musculară, apoi te gândeșți că mai bine scapi de grăsimea de pe abdomen, pentru ca într-un târziu să încerci din nou să ridici greutăți și să vezi că nu ai progresat deloc. În primul rând, uită de mitul abdomenului cu pătrățele la început! Un sixpack înseamnă, în primul rând, un nivel redus de grăsime corporală, de sub 10%, iar în al doilea rând mușchi abdominali dezvoltați prin antrenament.
Ca regulă generală, dacă faci abdomene, nu vei scapa de grăsimea de pe abdomen, dar îți vei dezvolta musculatura, însă, insuficient de mult încât să se vadă. Sfatul în acest caz este să începi cu un plan pe termen mediu și să te ții de el. Poți ca timp de șase luni să lucrezi la acumularea de masă musculară, chiar dacă asta va însemna să pui și puțină grăsime pe tine, ca apoi în trei luni să treci în faza de definire și vei vedea că tot corpul tău va arăta altfel la final.
5. Nu te odihnești destul
Dacă alimentația este combustibil pentru corp și mușchi, iar sala este stimulent pentru creștere, odihna este perioada în care creșterea masei musculare se produce. Pentru că atunci se reface și țesutul muscular care a suferit rupturi în timpul exercițiilor cu greutăți de la sală, ceea ce duce și la creșterea masei musculare.
Așadar, antrenează-te regulat, alimentează-te corect și odihnește-te suficient, iar rezultatele se vor vedea, atâta timp cât obiectivele tale sunt realiste.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: ESB Professional