Am analizat cele mai des intalnite 7 greseli pe care le faci la antrenament. Cu cat lucrezi mai mult sa le indrepti, cu atat vei progresa mai mult.


1) Cea mai mare greseala pe care o poti face cand mergi la sala este sa faci mereu acelasi antrenament sau aceleasi exercitii. Sa zicem ca incepi sa alergi pe banda 20 de minute iar apoi iti continui antrenamentul cu trei serii a cate 10 repetari pentru bicept, cu gantele de 10 kg.

7 greseli care te impiedica sa progresezi in fitness! - 2

 

Nu este rau daca esti incepator, insa daca nu progresezi, inseamna ca nu te antrenezi corect. Pentru a progresa in fitness trebuie sa ridici mereu stacheta. Studiile spun ca plafonarea apare la 3 saptamani dupa ce ai inceput sa alergi si nu ai crescut greutatile sau intensitatea efortului pe care il faci pe banda de alergat.

2) Antrenamentul cu greutati mici si repetari multe nu iti vor face muschii sa explodeze. De ce? Foarte simplu. Muschiul este format din doua tipuri de fibre, care se clasifica in functie de forta maxima dezvoltata, rapiditatea contractiei si rezistenta la oboseala.


Tipul 1 de fibre sau fibrele cu contractie lenta, au o rezistenta mai mare la efort si sunt puse in miscare de actiunile mai lente, cum ar fi mersul sau alergarea usoara.

Tipul 2 de fibre sau fibrele cu contractie rapida dezvolta o forta de 3-5 ori mai mare decat cele lente insa obosesc mult mai repede. Tipul 2 de fibre sunt recrutate in timpul efortului anaerob (cel cu greutati). Aceste fibre nu se pun in miscare daca lucrezi cu greutati mici. Daca nu incerci sa cresti greutatile, muschii tai vor castiga calitate insa nu vor creste in volum.

3) Pentru a progresa trebuie sa stii ce si cat sa mananci. Daca ai terminat antrenamentul cu greutati si maine te gandesti sa iesi la alergare, trebuie sa te asiguri ca rezervele de glicogen din corp sunt refacute.

7 greseli care te impiedica sa progresezi in fitness! - 5

 

 

Daca abia ai terminat antrenamentul si stii ca nu o sa ajungi la sala decat peste 2-3 zile, nu e necesar sa mananci doua batoane proteice si sa bei doua sticle de energizant in timpul antrenamentului. Multi incepatori consuma mai multe calorii inaintea antrenamentului decat reusesc sa arda in timpul lui.

4) Alergatul pe stomacul gol te ajuta sa arzi grasimile mult mai repede? FALS! Anita Bean, specialist in nutritie sportiva: “Daca alergi dimineata, pe stomacul gol, nivelul insulinei din corp este la cel mai scazut nivel, in timp ce glucagonul, cel de-al doilea hormon pancreatic, este crescut. Asta incurajeaza corpul sa arda grasimile”.

Exista o problema. Arderea grasimilor este dependenta de rezervele de carbohidrati din corp. “Exercitiile ti se vor parea mult mai grele. O sa obosesti mai repede si nu o sa mai arzi la fel de multe calorii. Vei pierde in schimb muschii pe care te-ai chinuit sa ii lucrezi si vei ajunge sa arzi proteinele in loc sa arzi doar grasimile”

5) Pentru a scapa cat mai repede de la antrenament si pentru a economisi timp, renunti la incalzire.
Aceasta este una din cele mai des intalnite greseli in sala de forta.

7 greseli care te impiedica sa progresezi in fitness! - 7

 

Multe studii au demonstrat ca sportivii care se incalzesc inainte de antrenament au o rezistenta mai buna si depun mai putin acid lactic in muschi (febra musculara) decat cei care nu se incalzesc. 5-10 minute de incalzire pentru articulatii si muschi sunt obligatorii inainte de orice fel de antrenament (cu greutati sau alergare).

6) Stretchingul este extrem de important pentru sanatatea muschilor si a ligamentelor. Dupa 25 de ani, un om normal incepe sa isi piarda mobilitatea si nu o mai poate dezvolta la maxim (cum fac spre exemplu gimnastii).

7 greseli care te impiedica sa progresezi in fitness! - 1

 

Stretchingul nu inseamna doar sa-ti intinzi muschii ci sa-i aduci in starea si in lungimea lor naturala. Dupa ce te-ai incalzit, incearca sa mentii timp de 30 de secunde muschii intinsi in diferite poziti (Aplecari, fandari, spagat, sfoara etc)

7) Orice sportiv este atent la ce mananca si isi la cat se antreneaza. Pentru a progresa trebuie sa stii ce ai facut bine si ce nu. Noteaza-ti intr-un carnetel tot antrenamentul pe care l-ai facut si cum te-ai simtit la final. Pastreaza o evidenta a seriilor si a repetarilor pe care le-ai facut, pentru a intelege care este tipul de antrenament de care corpul tau are nevoie si la care raspunde cel mai bine.

Asta inseamna sa iti cunosti corpul. Astfel iti vei putea masura mai usor progresul si vei stii cand si unde ai gresit.